Irán varuje Izrael: Po raketovom útoku hrozí tvrdšia odveta. EÚ apeluje na zmiernenie napätia + VIDEÁ

NETKY.SK • 2 Október 2024, 09:43 • 2 min
Irán varuje Izrael: Po raketovom útoku hrozí tvrdšia odveta. EÚ apeluje na zmiernenie napätia + VIDEÁ

Irán uskutočnil raketový útok na Izrael ako odvetu za zabitie významných lídrov Hamasu a Hizballáhu, čo vyvolalo medzinárodné obavy z eskalácie konfliktu. Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Araghčí varoval, že v prípade izraelskej odvety bude reakcia ešte tvrdšia. Európska únia a svetoví lídri, vrátane Francúzska a Nemecka, vyzvali na zdržanlivosť a varovali pred možným rozšírením konfliktu na celý Blízky východ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Araghčí telefonoval s európskymi kolegami bezprostredne po raketovom útoku svojej krajiny na Izrael, informovali v stredu štátne médiá. Podľa iránskej tlačovej agentúry IRNA Araghčí hovoril s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou, ako aj s kolegami v Spojenom kráľovstve, Francúzsku a ďalších krajinách.

Raketový útok na Izrael bol ukončený, citovala Araghchiho agentúra IRNA.

"Ak však sionistický režim podnikne odvetné kroky, naša odpoveď bude ešte tvrdšia," povedal minister s odkazom na možnú izraelskú odvetu. Zdôraznil, že Irán sa nesnaží o eskaláciu, ale neobáva sa ani vojny.

EÚ varovala, že nočný útok Iránu na Izrael by mohol prerásť do oveľa širšieho konfliktu, keďže obe krajiny sa stretávajú v eskalujúcej výmene názorov, ktorá hrozí, že zachváti celý Blízky východ. Hovorca Európskej komisie pre zahraničné veci Peter Stano v utorok večer vo svojom vyhlásení uviedol, že blok "dôrazne odsudzuje útoky Iránu balistickými raketami proti Izraelu, ktoré predstavujú vážnu hrozbu pre regionálnu bezpečnosť".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz odsúdili útok Iránu a zdôraznili potrebu vyhnúť sa ďalšej eskalácii v samostatných rozhovoroch s predsedom vlády Spojeného kráľovstva Keirom Starmerom, ako vyplýva z informácií z Downing Street.

Iránske islamské revolučné gardy (IRGC) tvrdia, že v utorok večer vypálili na Izrael 200 rakiet. Útok bol odvetou za zabitie vodcu Hamasu Ismaila Haníju, šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a iránskeho generála, uviedla mocná elitná zložka iránskych ozbrojených síl.

Podľa prvých odhadov izraelskej armády bolo vypálených približne 180 rakiet. Podľa Iránu boli cieľom útoku tri izraelské letecké základne a sídlo izraelskej zahraničnej spravodajskej služby Mossad.

V piatok Izrael uskutočnil letecký útok na Bejrút, hlavné mesto Libanonu, pri ktorom zahynul dlhoročný vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. V auguste izraelská rozviedka medzitým zabila vodcu Hamasu Ismaila Haníju, keď bol vodca militantnej skupiny v Teheráne na inaugurácii nového prezidenta krajiny Mahmúda Peškešiana.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa pridala k tým, ktorí vyzývali na zdržanlivosť: "Naliehavo sme varovali Irán pred touto nebezpečnou eskaláciou. Irán musí útok okamžite zastaviť. Vedie to región ďalej na okraj priepasti."

Starmer po tom, ako zdôraznil, že jeho krajina stojí na strane Izraela, povedal: "Som hlboko znepokojený tým, že región je na pokraji a som hlboko znepokojený rizikom nesprávnej kalkulácie."

Na oblohe nad Tel Avivom bolo vidno rakety vypustené z Iránu.
Na oblohe nad Tel Avivom bolo vidno rakety vypustené z Iránu.
Zdroj: dpa / Ilia Yefimovich


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: dpa, Politico, Foto: Getty Images / AFP / Menahem Kahana
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies