Správca zálohového systému so Spievankovom vzdeláva deti o potrebe zálohovania a ochrane životného prostredia

NETKY.SK • 2 Október 2024, 11:05 • 3 min
Správca zálohového systému  so Spievankovom vzdeláva deti o potrebe zálohovania a ochrane životného prostredia

Správca zálohového systému sa dlhodobo usiluje vzdelávať verejnosť, najmä mladšiu generáciu o potrebe zálohovania a ochrany životného prostredia. Tento rok Správca zálohového systému vstupuje do spolupráce s populárnym detským projektom Spievankovo, ktorý je známy tvorbou zábavno-edukatívneho obsahu pre deti.

slovakia

left justify in out

Spievankovo túto jeseň prináša špeciálny program o záchrane planéty. Prostredníctvom svojho predstavenia pútavým spôsobom vedie deti k tomu, aby sa starali o svoje prostredie, a aj svojím malým kúskom prispeli ku zdravej planéte. Lišiak da Vinco, obľúbená postavička, predstavuje deťom svoj najväčší vynález – zálohomat, ktorý vyrába zo starých fliaš nové fľaše. Týmto spôsobom prepoja realitu s rozprávkovým svetom, a deti primeraným spôsobom edukujú o recyklácii a myšlienke „z fľaše do fľaše“.  Tento jednoduchý spôsob zálohovania pomôže deťom pochopiť základné princípy cirkulárnej ekonomiky a dôležitosť udržateľnosti.
 
Program predstavenia je postavený na príbehu o stratenej malej Myške Amálke, pričom Spievanka a Lišiak da Vinco vyrážajú na záchrannú výpravu na jeho lietajúcom stroji, vyrobenom z recyklovaných materiálov.
 
Vyzývame každé dieťatko, ktoré príde na predstavenie Spievankova, aby si prinieslo jednu plastovú zálohovanú fľašu. Tú osobne každé dieťatko za asistencie rozprávkovej postavičky lišiaka da Vinca vhodí do rozprávkového zálohomatu, a odtiaľ mu vypadne plná fľaša s prírodnou vodou,“ povedala Mária Podhradská, zakladateľka hudobného projektu Spievankovo.
 
Detičky dostanú minerálnu vodu Mattoni, ktorá sa dlhodobo angažuje v oblasti ochrany životného prostredia a cirkulárnej ekonomiky. Mattoni už niekoľko rokov používa 100%  recyklovateľné obaly aj viečka. Aj týmto spôsobom spoločnosť prispieva k znižovaniu negatívnych dopadov na životné prostredie.
 
Výťažok z vyzbieraných zálohovaných obalov poputuje Nadácii Dobrý skutok, ktorá sa venuje sociálne znevýhodneným rodinám a deťom.
 
 
Takýmto konkrétnym spôsobom môžu malé deti finančne pomôcť iným malým deťom na Slovensku. Spievame o tom aj v našej novej piesni o zálohovaní: “malé ruky vedia robiť veľké veci”. Nová pieseň primeraným detským spôsobom motivuje deti ku tomuto dobrému skutku,“ dodala Podhradská.
 
Súčasťou programu a jednotlivých scén bude aj nová pieseň o zálohovaní, ktorú Správca vytvoril v spolupráci so Spievankovom. Pieseň bude nielen súčasťou predstavenia, ale bude dostupná aj na všetkých hlavných hudobných platformách, aby sa jej posolstvo dostalo k čo najširšiemu publiku.
 
Mattoni okrem iného podporuje zavedenie zálohového systému na Slovensku. „Vďaka zálohovému systému sa totižto dokáže zabezpečiť zber viac ako 90 % nápojových obalov. To by nám umožnilo recyklovať viac cenného PET materiálu a znova ho využiť na výrobu fliaš,“ uvádza spoločnosť Mattoni.
 
Táto spolupráca nám umožňuje priblížiť systém zálohovania detskému publiku tak, aby bol pre ne nielen zrozumiteľný, ale aj zábavný,“ povedala Monika Farka, marketingová manažérka Správcu zálohového systému. „Veríme, že kombinácia zábavy a vzdelávania, ktorú Spievankovo prináša, bude účinným nástrojom na šírenie environmentálneho povedomia medzi deťmi,“ dodala Farka.
 
Turné "Letíme k vám" bude prebiehať do konca tohto roka a navštívi 24 miest po celom Slovensku. Presný harmonogram predstavení bude zverejnený na webovej stránke Spievankova.

Obrazok

O Spievankove

Spievankovo je obľúbený detský projekt, ktorý sa zameriava na tvorbu vzdelávacích a zábavných hudobných aktivít pre deti netradičnou formou. Ich cieľom je nielen zabávať, ale aj učiť deti dôležité hodnoty a zručnosti, ktoré im pomôžu v živote. Za sebou majú už vyše dvetisíc koncertov, v ich filmoch, či vystúpeniach sa objavilo viac ako 200 rôznych kostýmov. Pod hlavičkou Spievankova vytvorili 24 CD, 8 DVD, 11 knižných titulov, dve mobilné aplikácie a štyri rôzne spoločenské hry.

Fakty o zálohovom systéme


-Zálohovanie je nástroj, ktorý dokáže množstvo vyzbieraných plastových fliaš a plechoviek zvýšiť aj na viac ako 90 % a prispieva tiež k zníženiu množstva voľne pohodeného odpadu v prírode;
-zálohovanie využíva princíp obehového hospodárstva, uzavretia materiálového kruhu „z fľaše do fľaše“ a „z plechovky do plechovky“, čím šetrí prírodné zdroje;
začal fungovať 1. januára 2022;
-zálohujú sa všetky plastové a kovové jednorazové nápojové obaly od 0,1 do 3 litrov, s výnimkou mlieka, nápojov s obsahom mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu;
-zálohované obaly majú na etikete veľké „Z“ v recyklačných šípkach a text „ZÁLOHOVANÉ“;
výška zálohu je jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, 15 eurocentov;
-spotrebiteľ pri kúpe nápoja zaplatí záloh 15 eurocentov, ktorý je uvedený na cenovke alebo oddelene na výveske;
-zálohu dostane spotrebiteľ späť po vrátení nápojových obalov na odberné miesto, výška zálohu teda nemá vplyv na cenu nápojov;
-nápoje sa vo väčšom obchode vracajú do odberného automatu – zálohomatu, v prípade menších potravín pri pokladni, kde sa načítajú cez ručný skener;
-zálohované obaly sa vracajú nestlačené, s vrchnákom a čitateľným čiarovým kódom;
-do zálohového systému je zaregistrovaných viac ako 3 400 odberných miest;
-72 % odberných miest je automatizovaných, t. j. využíva na odber zálohovaných nápojových obalov zálohová;
-64 % predajní sa do odbernej siete zapojilo dobrovoľne, nemajú zákonnú povinnosť stať sa odberným miestom;
-60 % dobrovoľne zapojených odberných miest využíva automatizovaný odber v podobe zálohomatu.

O Správcovi zálohového systému

Je to nezisková organizácia, ktorú vytvorilo konzorcium štyroch subjektov – Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR. Tie zastupujú povinné osoby zo zákona o zálohovaní, a to výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, výrobcov piva a zástupcov veľkoobchodu a maloobchodu. Ich členovia spoločne uvádzajú na trh takmer 80 % všetkých zálohovaných obalov a zastupujú viac ako 3 000 obchodných prevádzok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Správca zálohového systému, Zdroj foto: Správca zálohového systému, Spievankovo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies