Na juhu Slovenska potvrdili výskyt invázneho SRŠŇA ázijského: Hrozí škoda pre včelárov a ohrozenie ľudí +VIDEO

NETKY.SK • 2 Október 2024, 11:48 • 3 min
Na juhu Slovenska potvrdili výskyt invázneho SRŠŇA ázijského: Hrozí škoda pre včelárov a ohrozenie ľudí +VIDEO

BRATISLAVA - Na juhu Slovenska bol potvrdený výskyt invázneho sršňa ázijského (Vespa velutina), ktorý predstavuje vážnu hrozbu pre včely, záhradkárov a alergikov. Tento agresívny hmyz, známy svojou schopnosťou ničiť celé včelie kolónie, sa v posledných rokoch rozšíril do viacerých európskych krajín a teraz ohrozuje aj slovenské ekosystémy.

slovakia

left justify in out

Na juhu Slovenska sa objavil invázny druh sršňa ázijského (Vespa velutina), ktorý predstavuje vážnu hrozbu pre miestne včelstvá, záhradkárov a alergikov. Štátna ochrana prírody SR potvrdila, že tento agresívny hmyz má negatívny vplyv na ekosystém a môže ohroziť bezpečnosť ľudí. Sršeň ázijský sa v posledných rokoch rozšíril do viacerých európskych krajín a teraz bol zaznamenaný aj u nás.

Sršeň ázijský je známy tým, že loví a ničí kolónie včiel, ktoré tvoria až 80 percent jeho potravy. Pre včelárov to môže znamenať značné straty, pretože tento predátor dokáže za krátky čas výrazne oslabiť miestne včelstvá.

Oslabenie populácie včiel by zároveň mohlo ovplyvniť opeľovanie poľnohospodárskych plodín a rastlín, čo by sa premietlo do nižšej úrody a väčších problémov pre záhradkárov a ovocinárov. Okrem toho sršeň ázijský napáda aj vinice, kde spôsobuje škody na úrode hrozna.

Prítomnosť sršňa ázijského je nebezpečná aj pre ľudí, najmä tých, ktorí sú alergickí na bodnutia hmyzom. Sršne sú mimoriadne agresívne pri obrane svojich hniezd a ich bodnutie môže spôsobiť závažné zdravotné problémy. Pri viacerých bodnutiach alebo pri alergickej reakcii hrozí dokonca riziko ohrozenia života.

Na Slovensku sa začínajú zavádzať opatrenia na kontrolu tohto invázneho druhu. Včelári už využívajú rôzne pasce a biologické metódy na obmedzenie šírenia sršňa. Dôležitým krokom je aj zvyšovanie informovanosti verejnosti o rizikách a možnostiach, ako sa vyhnúť stretom s týmto nebezpečným hmyzom. Prevencia a edukácia sú preto kľúčovými nástrojmi na ochranu domácich včelstiev a minimalizáciu hrozby pre obyvateľstvo.

Výskyt sršňa ázijského na Slovensku otvára diskusiu o potrebe rýchleho zásahu a koordinácie medzi včelármi, ochranármi a verejnosťou. Zatiaľ je prítomnosť tohto druhu obmedzená na južné regióny, no ak sa jeho populácia rozrastie, môžeme očakávať výraznejší vplyv na životné prostredie aj v ostatných častiach krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štátna ochrana prírody SR, Foto: varotex.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies