Betlehemské hry, gubárstvo aj výšivka krivou ihlou sú už v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva

NETKY.SK • 2 Október 2024, 13:46 • 2 min
Betlehemské hry, gubárstvo aj výšivka krivou ihlou sú už v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva

BANSKÁ BYSTRICA - Do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudli nové prvky, ktoré sú stále živé. Až tri pritom pochádzajú z Banskobystrického samosprávneho kraja, na dvoch nomináciách sa podieľali aj naše regionálne osvetové strediská.

slovakia

left justify in out

Betlehemské hry na strednom Slovensku, výšivka krivou ihlou z Detvy, gubárstvo a závodské osúšky. To sú nové prvky, ktoré boli tento rok zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.
 
Spolupredkladateľmi návrhov na zápis prvkov Betlehemské hry na strednom Slovensku a gubárstvo boli pritom aj regionálne osvetové strediská zriadené Banskobystrickým samosprávnym krajom ‐ Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici a Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote.

Zdroj: klenovec.sk

"Betlehemská hra je stále živá, ľudová vianočná tradícia, ktorá sa zachováva nielen v našom kraji, ale prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska. Veľmi ma teší, že sa nám spoločnými silami podarilo, aby táto tradícia zostala zachovaná pre ďalšie generácie a bola uznaná aj na reprezentatívnom zozname," povedal predseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že zápis iniciovalo župné osvetové stredisko spolu s partnermi z Mesta Hriňová a občianskeho združenia Javorie z Korytárok.
 
Betlehemci počas vianočných sviatkov predvádzajú vianočnú hru o narodení Ježiška v rôznych lokálne ustálených podobách. Napriek tomu, že ide o prejav ľudovej kresťanskej religiozity, vo viacerých prejavoch tieto hry obsahujú predkresťanské prvky a magické praktiky súvisiace s obdobím zimného slnovratu.

Zdroj: ludovakultura.sk

"Pochádzam z Podpoľania, kde je táto tradícia kontinuálne živá mnoho rokov. Viacerí z nás si nevedia predstaviť vianočné sviatky bez betlehemcov – ja osobne som po betleheme chodil pätnásť rokov ako chlapec, v mojej rodnej dedine. Mám obrovskú radosť, že táto tradícia je dnes aj oficiálne uznaná ako súčasť nehmotného kultúrneho dedičstva, rovnako ma tešia aj zápisy ďalších prvkov z nášho kraja," doplnil podpredseda BBSK pre kultúru Roman Malatinec.
 
Druhý župou nominovaný prvok, gubárstvo, má nielen historický význam, ale zároveň je to dôležitý artikel aj v súčasnosti. Ide totiž o významné textilné remeslo - jedinečný druh tkania a úpravy ovčej vlny nielen v regióne Gemer-Malohont, ale v rámci celého Slovenska.

Zdroj: ludovakultura.sk

Jediným gubárom, ktorý dnes toto historické remeslo zachováva podľa tradičného spôsobu a z materiálu jedinečného slovenského plemena valaška, je Ján Fotta z Klenovca. Ten sa nielen zúčastnil piatkového slávnostného odovzdávania osvedčení o zápise, ale stal sa aj jedným z tohtoročných laureátov ocenenia Kvet kultúry, ktoré Banskobystrický samosprávny kraj udeľuje významným osobnostiam kultúrneho života.
 
"Pán Fotta pravidelne prezentuje toto remeslo na výstavách a na rôznych festivaloch doma aj v zahraničí, pre návštevníkov Gemersko-malohontských folklórnych slávností Klenovská rontouka, na Folklórnom festivale Koliesko v Kokave nad Rimavicou, Dni majstrov ÚĽUV v Bratislave, na Folklórnom festivale vo Východnej a množstve iných podujatí. Svoje skúsenosti odovzdáva tiež mladej generácii, aby tieto remeslá v regióne nezanikli," uzavrel Peter Černek, riaditeľ odboru kultúry Úradu BBSK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: BBSk, Foto: BBSK
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies