Zjednodušenie evidencie motorových vozidiel: Novela zákona prináša jednorazové tabuľky a elektronické služby

NETKY.SK • 2 Október 2024, 14:11 • 2 min
Zjednodušenie evidencie motorových vozidiel: Novela zákona prináša jednorazové tabuľky a elektronické služby

BRATISLAVA - Nový návrh novely zákona o cestnej premávke, ktorý schválila vláda Slovenskej republiky, prinesie zjednodušenie podmienok pri evidencii motorových vozidiel pre podnikateľov aj verejnosť. Medzi navrhované zmeny patrí zavedenie jednorazových tabuliek s evidenčným číslom, ktoré nebudú musieť byť vracané, a možnosť registrovať vozidlá na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte.

slovakia

left justify in out

Nedávno schválený návrh novely zákona o cestnej premávke prináša zmeny, ktoré by mali zjednodušiť podmienky evidencie motorových vozidiel pre podnikateľov aj verejnosť. Ministerstvo vnútra navrhuje zaviesť jednorazové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmená C a M, pričom tabuľky so symbolom C by mali byť vydávané výhradne okresnými úradmi.

V súčasnosti dopravné inšpektoráty zapožičiavajú plechové tabuľky s evidenčným číslom M predajcom nových vozidiel, ktorí ich následne po predaji vozidla zapožičiavajú novým vlastníkom.

Problém však nastáva pri vracaní týchto tabuliek, keďže niektorí zákazníci ich nedokážu vrátiť včas. Navrhnuté jednorazové tabuľky by vlastníkovi vozidla umožnili používať ich bez nutnosti vrátenia, čo by malo zjednodušiť celý proces.

Poplatok za vydanie jednorazovej tabuľky je stanovený na 5 eur za kus. Materiál, z ktorého budú tabuľky vyrobené, je syntetický polyester, ktorý je odolný voči poveternostným vplyvom a má vzhľad podobný tvrdenému papieru.

Predajcovia nových vozidiel budú tieto tabuľky vydávať na dobu 30 dní, čo je dostatočné na to, aby si noví vlastníci mohli riadne zaregistrovať svoje vozidlá. Odhaduje sa, že ročne by sa malo vydať približne 100 000 jednorazových párov tabuliek s evidenčným číslom M a 60 000 až 80 000 párov s písmenom C.

Novela tiež zjednoduší proces prihlasovania nových a dovezených vozidiel. Majitelia budú môcť registrovať vozidlá na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte a využívať elektronické služby pri evidencii vozidiel bez ohľadu na predchádzajúce vydanie osvedčenia o evidencii.

Pre podnikateľov, ktorí vyvážajú vozidlá do zahraničia, sa plánuje zaviesť nová elektronická služba, ktorá eliminuje potrebu osobnej návštevy na dopravných inšpektorátoch. Taktiež sa zruší povinnosť vykonávať kontroly originality vozidiel pred ich oznámením na vývoz, čím sa uľahčí administratívny proces.

Medzi ďalšími zmenami sa počíta aj so zrušením možnosti vydávať "podsvietené" tabuľky s evidenčným číslom. Ustanovenie o zakázaných výrazoch na voliteľných tabuľkách sa spresní a špeciálna tabuľka s evidenčným číslom sa bude vydávať len pre "čisté" elektromobily, nie pre plug-in hybridy.

Novela tiež rozšíri okruh subjektov, ktoré môžu získať údaje z evidencie vozidiel, na všetky štátne orgány a pridané budú aj správcovia konkurznej podstaty a rozhodcovské súdy.

Tento krok má za cieľ uľahčiť administratívne procesy a zvýšiť efektivitu evidencie motorových vozidiel na Slovensku, čo by malo pozitívne ovplyvniť podnikateľské prostredie aj občanov. Novelou zákona sa tak plánuje zvýšiť komfort a dostupnosť služieb spojených s evidenciou vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies