Ženy pozor na zlé vzťahy, vedia vám postupne ničiť život: Trávenie všetkých chvíľ spolu je prvý varovný znak

NETKY.SK • 5 Október 2024, 19:00 • 2 min
Ženy pozor na zlé vzťahy, vedia vám postupne ničiť život: Trávenie všetkých chvíľ spolu je prvý varovný znak

Keď zažijete stres vo vzťahu, aktivujú sa rôzne systémy v tele, aby povedali vášmu telu, ako na tento stres reagovať. Výskum ukázal , že chronické zaplavenie týchto systémov môže viesť k zníženiu imunitnej funkcie a zvýšenému riziku infekcií, autoimunitných ochorení, ochorení koronárnych artérií, niektorých druhov rakoviny a pomalšieho hojenia rán.

slovakia

left justify in out

Vzťahy sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Môžu byť zdrojom radosti, podpory a lásky, ale aj bolesti a utrpenia. Nesprávny vzťah môže mať devastujúce následky na fyzické, emocionálne a psychické zdravie jednotlivca. V tomto článku sa pozrieme na to, ako môže nesprávny vzťah postupne zničiť život a aké sú varovné signály, na ktoré by sme si mali dávať pozor.

Fyzické následky na tele sú časté

Nesprávny vzťah môže mať vážne fyzické následky. Stres a úzkosť spôsobené neustálymi konfliktmi môžu viesť k zdravotným problémom, ako sú vysoký krvný tlak, srdcové choroby a oslabený imunitný systém. Emocionálne následky môžu byť rovnako závažné. Neustále kritizovanie, ponižovanie a manipulácia môžu viesť k nízkemu sebavedomiu, depresii a pocitom beznádeje. Okrem pocitov úzkosti, nepokoja, podráždenosti a hnevu môže stres viesť aj k fyzickým symptómom, vrátane bolestí hlavy , žalúdočných ťažkostí, problémov so spánkom, bolesti na hrudníku a svalového napätia. Rozpoznaním spojenia medzi našimi emóciami a fyzickým zdravím môžete vidieť, ako môžu byť zdravé vzťahy neoddeliteľnou súčasťou liečenia mysle a tela.

Keď zažijete stres vo vzťahu,  aktivujú sa rôzne systémy v tele, aby povedali vášmu telu, ako na tento stres reagovať. Výskum ukázal , že chronické zaplavenie týchto systémov môže viesť k zníženiu imunitnej funkcie a zvýšenému riziku infekcií, autoimunitných ochorení, ochorení koronárnych artérií, niektorých druhov rakoviny a pomalšieho hojenia rán.

Stručne povedané, zlé vzťahy si vyberajú fyzickú daň na vašom tele.

Na rozdiel od toho výskum ukázal, že kvalitné a zdravé vzťahy sú trvalo spojené so zlepšeným zdravím a zníženou úmrtnosťou. Účinky kvality vzťahu na fyzické zdravie sú ako účinky fajčenia a môžu mať ešte väčší vplyv na celkové zdravie ako BMI alebo cvičenie.

Nesprávny vzťah môže mať vážne fyzické následky. Stres a úzkosť spôsobené neustálymi konfliktmi môžu viesť k zdravotným problémom, ako sú vysoký krvný tlak, srdcové choroby a oslabený imunitný systém.
Nesprávny vzťah môže mať vážne fyzické následky. Stres a úzkosť spôsobené neustálymi konfliktmi môžu viesť k zdravotným problémom, ako sú vysoký krvný tlak, srdcové choroby a oslabený imunitný systém.
Zdroj: foto: LANA BARHUM

Chronický stres a psychika na tenkom ľade

Odišli ste niekedy z rozrušujúceho rozhovoru s pocitom, že ste fyzicky chorí? Možno sa vám pokazil žalúdok, prerušili ste spánok alebo ste mali náhlu bolesť na hrudníku. Psychické zdravie je rovnako dôležité ako fyzické zdravie. Nesprávny vzťah môže spôsobiť vážne psychické problémy, ako sú úzkostné poruchy, posttraumatická stresová porucha (PTSD) a dokonca aj samovražedné myšlienky. Neustále napätie a strach môžu viesť k chronickému stresu, ktorý má negatívny vplyv na celkovú kvalitu života.

Toxické vzťahy môžu vážne ovplyvniť duševné zdravie, čo často vedie k poklesu sebaúcty, energetickej hladiny a celkového šťastia. Neustále vystavenie toxicite môže vyvolať pocity neistoty, pretože obete často spochybňujú samy seba a pohybujú sa vo vzťahu opatrne. Emocionálne vypätie a vyčerpanie môže mať za následok nedostatok motivácie, čo má vplyv na osobné a profesionálne aspekty života.V závažnejších prípadoch môžu toxické vzťahy prispieť k rozvoju alebo zhoršeniu depresie, čo vedie k odlúčeniu, sebapoškodzovaniu a neschopnosti vykonávať každodenné úlohy.

Trvanie na tom, aby sme s vami strávili každú jednu minútu

Čas strávený s partnerom je pozitívny a môže pomôcť rastu vzťahu. Keď sa však stane nadmerným, je to varovný signál, ktorý si treba uvedomiť. Ak budú trvať na tom, aby ste trávili všetok čas spolu, s výnimkou vzťahov, ktoré ste mali pred stretnutím, môžu vás izolovať. Môže to vyzerať romanticky, ale môže to tiež maskovať ich túžbu mať nad vami dominanciu a kontrolu.

Keď sa však stane nadmerným, je to varovný signál, ktorý si treba uvedomiť.
Keď sa však stane nadmerným, je to varovný signál, ktorý si treba uvedomiť.
Zdroj: foto: linkedin.com

Izolovanie od rodiny a priateľov

Nesprávny vzťah môže tiež ovplyvniť sociálne vzťahy jednotlivca. Izolácia od priateľov a rodiny, strata záujmu o spoločenské aktivity a zhoršenie pracovných vzťahov sú bežné dôsledky. Tieto faktory môžu viesť k pocitu osamelosti a izolácie, čo ešte viac zhoršuje emocionálny a psychický stav.

Násilný partner vás môže vzdialiť a izolovať od vašich priateľov a rodiny tým, že bude pre vašu rodinu fyzicky ťažké navštíviť vás. Môžu s vami tiež manipulovať a správať sa ako žiarliví alebo majetnícki, ktorí sledujú, kam idete alebo s kým sa rozprávate, alebo vám bránia v komunikácii s inými ľuďmi. Tým, že vás páchateľ izoluje, vás robí závislými výlučne od nich, pokiaľ ide o fyzickú, finančnú a emocionálnu podporu (spoluzávislosť). 

Na začiatku vzťahu si možno budete myslieť, že izolácia je dobrá vec, pretože chcete tráviť viac času s údajnou láskou svojho života. Môžete im dokonca dobrovoľne pomáhať pri dosahovaní tejto agendy, pretože chcete budovať vzťah spoločne. Izolácia je veľmi nebezpečný nástroj, ktorý používajú narcisti, aby vás oslabili, urobili na nich závislými, zabránili vám počuť názory iných ľudí a prinútili vás dodržiavať ich presvedčenia a požiadavky.

Varovné signály sú spočiatku nenápadné

Je dôležité vedieť rozpoznať varovné signály nesprávneho vzťahu. Medzi ne patria:

- neustále kritizovanie a ponižovanie,

- kontrola a manipulácia,

- fyzické alebo emocionálne násilie,

- izolácia od priateľov a rodiny,

- neustály pocit strachu alebo úzkosti.

V toxickom vzťahu sa jeden z partnerov neustále snaží podkopať toho druhého. Partner si môže alebo nemusí byť vedomý toho, že jeho slová alebo činy spôsobujú škodu. Často aj oni mali v minulosti toxické vzťahy. Výsledkom je vzťah, ktorý jedného partnera značne znevýhodňuje, čo môže byť psychicky a emocionálne vyčerpávajúce. Ďalšou červenou vlajkou je, keď ľudia vo vašom živote vyjadrujú záujem o vzťah. Ak viacerí priatelia, rodinní príslušníci alebo milovaní vyvolajú rovnakú obavu, pravdepodobne je za tým dôvod.

Môže byť vyčerpávajúce žiť v toxickom vzťahu. Neistota a psychické a emocionálne vypätie si vyberajú daň. Možno zistíte, že vaša energetická hladina klesá. Môže byť ťažké získať motiváciu pre veci, ktoré boli pre vás dôležité. Nie je nezvyčajné cítiť sa neustále vyčerpaný. Tieto príznaky môže byť ťažké prekonať a môžu ovplyvniť váš osobný a pracovný život mnohými negatívnymi spôsobmi.

V toxickom vzťahu sa jeden z partnerov neustále snaží podkopať toho druhého. Partner si môže alebo nemusí byť vedomý toho, že jeho slová alebo činy spôsobujú škodu.
V toxickom vzťahu sa jeden z partnerov neustále snaží podkopať toho druhého. Partner si môže alebo nemusí byť vedomý toho, že jeho slová alebo činy spôsobujú škodu.
Zdroj: foto: marriage.com

Nájdite cestu von

Ak sa ocitnete v nesprávnom vzťahu, je dôležité hľadať pomoc. Obráťte sa na priateľov, rodinu alebo odborníkov, ktorí vám môžu poskytnúť podporu a rady. Nezabúdajte, že máte právo na šťastný a zdravý život a že je možné nájsť cestu von z toxického vzťahu. Rozpoznanie príznakov toxického vzťahu je kľúčové pre uprednostnenie starostlivosti o seba a ochranu vášho duševného zdravia.

Podnikanie krokov na stanovenie hraníc, praktizovanie sebareflexie, hľadanie podpory u blízkych a zapájanie sa do aktivít, ktoré prinášajú radosť a naplnenie, to všetko môže prispieť k uzdraveniu a osobnému rastu. Pamätajte, že si zaslúžite zdravé a výživné partnerské prostredie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bannerhealth.com, primebehavioralhealth.com, biiedwin.com. titulná foto: verywellmind.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies