EÚ tlačí na TikTok, YouTube a Snapchat: Žiada odhalenie algoritmov a boj proti nezákonnému obsahu

NETKY.SK • 2 Október 2024, 14:35 • 2 min
EÚ tlačí na TikTok, YouTube a Snapchat: Žiada odhalenie algoritmov a boj proti nezákonnému obsahu

Európska únia vyzvala Snapchat, TikTok a YouTube, aby poskytli viac informácií o svojich algoritmoch odporúčania obsahu, ktoré môžu šíriť nezákonný a škodlivý obsah. Spoločnosti majú čas do 15. novembra na predloženie údajov, ktoré budú základom pre možné vyšetrovanie v súlade so zákonom o digitálnych službách (DSA). Brusel upozornil na riziká, ktoré algoritmy predstavujú pre voľby, občiansku diskusiu a duševné zdravie používateľov.

slovakia

left justify in out

Európska únia v stredu požiadala spoločnosti Snapchat, TikTok a YouTube o viac informácií o ich algoritmoch na odporúčanie obsahu, ktoré spadajú pod blokový zákon o riadení online služieb (Digital Services Act - DSA).

Komisia v tlačovej správe uviedla, že zaslala žiadosti o informácie (RFI) trom platformám sociálnych médií, v ktorých ich žiada o podrobnejšie informácie o návrhu a fungovaní ich algoritmov. Trojica dostala čas do 15. novembra, aby požadované údaje poskytla.

Žiadosti podané na základe zákona o digitálnych službách "sa týkajú aj opatrení platforiem na zmiernenie potenciálneho vplyvu ich odporúčacích systémov na šírenie nezákonného obsahu, ako je propagácia nelegálnych drog a nenávistných prejavov," uviedla Komisia EÚ vo svojom vyhlásení.

Komisia uviedla, že si od spoločnosti TikTok vyžiadala dodatočné informácie o opatreniach, ktoré prijala, aby zabránila manipulácii aplikácie zlými aktérmi a znížila riziká súvisiace s voľbami a občianskou diskusiou.

Ilustračné foto - na smartfóne sú zobrazené aplikácie YouTube a TikTok.
Ilustračné foto - na smartfóne sú zobrazené aplikácie YouTube a TikTok.
Zdroj: Reuters / Dado Ruvic

EÚ uviedla, že ich odpovede budú podkladom pre prípadné ďalšie kroky, ako napríklad začatie formálneho vyšetrovania. Rámec online správy bloku obsahuje prísne sankcie za porušenie (až do výšky 6 % celosvetového ročného obratu). Na tieto tri platformy sa vzťahuje ďalšia vrstva pravidiel na zmiernenie systémového rizika, a to z dôvodu ich označenia za VLOP (tzv. veľmi veľké online platformy).

Tieto pravidlá vyžadujú, aby väčšie platformy identifikovali a zmiernili riziká, ktoré by mohli vyplynúť z používania umelej inteligencie ako nástroja na odporúčanie obsahu, pričom zákon stanovuje, že musia prijať opatrenia na zabránenie negatívnym vplyvom v mnohých oblastiach vrátane duševného zdravia používateľov a občianskej diskusie. EÚ tiež varovala, že algoritmy určené na zvýšenie angažovanosti by mohli viesť k šíreniu škodlivého obsahu. Zdá sa, že práve na túto oblasť sa zameriavajú jej najnovšie informačné listy RFI.

EÚ už skôr začala konanie o nedodržiavaní ustanovení DSA, ktoré od veľkých technologických spoločností vyžaduje, aby sa viac snažili bojovať proti nezákonnému a škodlivému obsahu na svojich platformách, a to v súvislosti s odporúčaniami, ktoré ponúkajú spoločnosti Meta Facebook a Instagram, AliExpress a TikTok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tech Crunch, Reuters, Foto: Khaleej Times / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies