AKTUALIZOVANÉ Rezort zdravotníctva prináša zmeny pre pacientov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti +VIDEO

NETKY.SK • 2 Október 2024, 14:57 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Rezort zdravotníctva prináša zmeny pre pacientov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti +VIDEO

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva predložilo na dnešné rokovanie Vlády SR novelu zákona č.578/2004, ktorá prináša pozitívne zmeny pre pacientov aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

"Uvedené legislatívne úpravy vychádzajú z aplikačnej praxe a boli zapracované na základe odborných podnetov a návrhov zástupcov nemocníc, ambulantného sektora, samosprávnych krajov, zdravotných poisťovní a ďalších subjektov. Plánovaná účinnosť zmien sa navrhuje od 1.1.2025," priblížila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.  

Predpis liekov pri prepustení osoby z nemocnice najviac na 28 dní

Pacient po prepustení z nemocnice bude mať po novom riadne predpísané lieky až na 1 mesiac a vyberie si ich v lekárni, nebude odchádzať s liekmi len na 3 dni ako doteraz.  

Predĺženie lehoty odporučenia preskripcie lieku od špecialistu pre všeobecného lekára

Odporučenie preskripcie (predpísania) liekov od špecialistu pre všeobecného lekára bude na 12 mesiacov. Úprava zabezpečí, aby v prípade, ak chce všeobecný lekár predpísať aj preskripčne obmedzené lieky, mohol tieto lieky predpísať a pacient nemusel navštíviť špecialistu.

Predpis zdravotníckej pomôcky ešte počas hospitalizácie

Ak je počas hospitalizácie pacienta indikovaná potreba používania zdravotníckej pomôcky alebo individuálne zhotovenej zdravotníckej pomôcky a používanie tejto pomôcky je potrebné aj po prepustení z nemocnice, ústavné zdravotnícke zariadenie ju môže pacientovi predpísať už počas hospitalizácie.

Ošetrovateľská starostlivosť poskytovaná dieťaťu v domácnosti

Úprava podporuje dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti vykonávanej v domácom prostredí matky a dieťaťa formou agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti v spolupráci s nemocnicou, ktorá prepúšťa dieťa do domácej starostlivosti a ošetrujúcim pediatrom, najmä matkám a novorodencom so špeciálnymi zdravotnými potrebami, zdravotným postihnutím, ale aj cudzinkám na území SR a rodinám zo sociálne slabšieho prostredia.

Zubno-lekárska starostlivosť v celkovej anestézii

Novela umožní pacientom, ktorí majú ochorenia, ktoré sa nezlučujú alebo výrazným spôsobom zamedzujú potrebný zubno-lekársky výkon, absolvovať zubno-lekárske ošetrenie v celkovej anestézii plne alebo čiastočne uhrádzanej z verejného zdravotného poistenia.

Cieľom je pomôcť pacientom, ktorí napríklad trpia duševnými poruchami, poruchami správania a podobne. Odporúčanie na zubno-lekársky výkon v celkovej anestézii alebo sedácii pri vedomí vydáva ošetrujúci lekár.

Zmeny v ePN (dočasná pracovná neschopnosť)

Lekár v ambulancii pohotovostnej služby (APS) alebo zubnej APS bude môcť po novom pacientovi vystaviť potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti, teda klasickú PN. V prípade, ak službukonajúci lekár zhodnotí, že vystavenie PN je vzhľadom na pacientov zdravotný stav nevyhnutné. Tým pádom pacient nemusí následne navštíviť svojho všeobecného lekára.
 
Zmeny nastanú aj pri ukončovaní ePN. Po novom bude môcť o jej ukončení rozhodnúť posudkový lekár Sociálnej poisťovne a následne PN uzavrie všeobecný lekár.

Preventívna prehliadka u lekára špecialistu bez výmenného lístka

Na preventívnu urologickú prehliadku a preventívnu gastroenterologickú prehliadku nebude potrebný výmenný lístok od všeobecného lekára.

Návšteva špecializovanej ambulancie bez výmenného lístka do 2 rokov od poslednej návštevy

Ak sa pacientovi v priebehu 2 rokov od poslednej návštevy u špecialistu zhorší zdravotný stav, bude môcť navštíviť špecializovanú ambulanciu aj bez výmenného lístka vystaveného všeobecným lekárom.

Starostlivosť o duševné zdravie

Zavedením komunitnej, prierezovej a komplexnej starostlivosti, ktorá môže byť poskytovaná v domácom prirodzenom prostredí osoby, zohľadňujúc jeho individuálne zdravotné potreby, dôjde k odľahčeniu lôžok v nemocniciach, nakoľko bude môcť byť manažovaný v domácom prostredí.

Čakacie lehoty sa rozširujú na celú plánovanú zdravotnú starostlivosť

Od januára 2025 sa návrhy na plánovanú zdravotnú starostlivosť budú vzťahovať na všetky medicínske služby, ktoré sú ustanovené kategorizáciou ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Úprava indikačného zoznamu pre kúpeľnú starostlivosť

Po novom bude poistencom nad 75 rokov pred kúpeľnou liečbou postačovať vyšetrenie u ošetrujúceho lekára a nie internistu. Táto veková hranica sa tak posúva o 5 rokov. Ďalšou zmenou bude skrátenie doby pri epilepsii, kedy pacient nemohol absolvovať kúpeľnú liečbu, a to z 3 rokov na 1 rok.

Vypúšťajú sa indikácie na kúpeľnú liečbu v súvislosti s COVID-19. V rámci vybraných diagnóz bol doplnený lekár odboru fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia ako indikujúci lekár. Upravili sa aj indikácie pri kožných ochoreniach. 

Telemedicína

Definuje sa legislatívny rámec pre telemedicínu v systéme zdravotnej starostlivosti v SR. Touto novelou sa telemedicína stáva súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Poradenstvo zdravotnej poisťovne poskytované poistencom a platiteľom poistného

Spresňuje sa jedna z činností zdravotnej poisťovne týkajúca sa poradenstva pri vykonávaní verejného zdravotného poistenia poskytovaného poistencom a platiteľom poistného. Je potrebné spresnenie, že poradenstvo sa môže týkať aj poradenstva o zdraví, programoch zdravia a riadenia chorôb, životospráve a zdravom životnom štýle.

Prevzatie pacienta medzi nemocnicami

Úpravou sa zabezpečuje, aby vysokošpecializované lôžka boli uvoľňované pre ďalších pacientov. To znamená, ak pacient už danú vysokošpecializovanú starostlivosť nepotrebuje, bude prevzatý do nemocnice čo najbližšie k jeho trvalému bydlisku na komplexné doliečenie. Uvedené platí aj naopak.

Odborný zástupca pre zariadenia s rovnakým odborným zameraním

Ustanovenie zabezpečuje, aby ak napríklad lekár so špecializáciou v psychiatrii, ktorý prevádzkuje psychiatrickú ambulanciu, mohol otvoriť aj napríklad psychiatrický stacionár a bol odborným zástupcom v oboch zariadeniach.

Odborného zástupcu môže vykonávať len v zariadení nadväzujúcom na ambulanciu s rovnakým odborným zameraním -  okrem stacionárov aj na SVLZ pracoviská alebo zariadenia JZS. Touto úpravou sa predpokladá zvýšenie dostupnosti ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

 

Administratívny pracovník v zdravotníctve

Za účelom odbremenenia zdravotníckych pracovníkov od administratívnych činností budú môcť poskytovatelia zamestnať administratívneho pracovníka, ktorý bude mať oprávnenie nakladať so zdravotnou dokumentáciou v stanovenom rozsahu.

Nová verejná optimálna sieť špecializovaných ambulancií

Novelou sa definuje dynamická sieť špecializovanej ambulantnej starostlivosti tak, aby na ročnej báze sieť reagovala na meniace sa potreby a demografiu.

Verejne dostupná ambulancia

Pre ambulancie sa zavádza príznak verejnej dostupnosti. Hovorí o tom, že pacient môže na základe výmenného lístka navštíviť túto špecializovanú ambulanciu väčšinou ako prvý kontakt po odoslaní všeobecným lekárom.

Ak ambulancia nemá príznak verejnej dostupnosti, znamená to, že ide o vysokošpecializovanú ambulanciu, do ktorej sa pacient dostane po odporučení zo špecializovanej ambulancie alebo ide o prípady, kedy táto ambulancia zabezpečuje starostlivosť o pacientov pri prijatí alebo prepustení osoby z nemocnice alebo na krátkodobé sledovanie pacienta.

Zoznam zdravotných výkonov a jeho náležitosti

Dopĺňa sa splnomocňovacie ustanovenie tak, aby Zoznam zdravotných výkonov mohol obsahovať údaj o trvaní zdravotného výkonu v minútach, ohodnotenie zdravotného výkonu v bodoch alebo cenách, pravidlá tvorby bodov alebo cien ako aj vyjadrenie, či je výkon plne, čiastočne alebo neuhrádzaný z verejného zdravotného poistenia.

Ponecháva sa, že zoznam zdravotných výkonov vydáva vláda SR nariadením vlády. Taktiež sa ustanovuje, že pred zaradením nového zdravotného výkonu do zoznamu zdravotných výkonov (ktorý sa má vydať nariadením vlády) musí sa overiť správnosť zdravotného výkonu.

Úprava používania obmedzovacích prostriedkov

Obmedzovacie prostriedky sa budú evidovať len vo vzťahu k osobám s duševnou poruchou a nie na všetkých somatických oddeleniach. Upravuje sa, čo sa považuje za obmedzovací prostriedok a upravuje sa zber dát.

Vykonávanie klinického auditu v rámci lekárskeho ožiarenia v zdravotníckom zariadení

Kladie dôraz na bezpečnosť zdravotníckych pracovníkov, ktorí vykonávajú pracovné činnosti na pracoviskách súvisiacich s lekárskym ožiarením.

Úprava skríningov

Ruší sa rozdelenie na populačný a oportúnny skríning. Ide o technickú úpravu podľa Odporúčania Rady Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies