Slovensko pripravuje evakuáciu občanov z Libanonu: Na pomoc vyčlení vojenských špecialistov a humanitárnu pomoc

NETKY.SK • 2 Október 2024, 15:18 • 2 min
Slovensko pripravuje evakuáciu občanov z Libanonu: Na pomoc vyčlení vojenských špecialistov a humanitárnu pomoc

BRATISL,AVA - Slovensko pripravuje evakuáciu svojich občanov z Libanonu v reakcii na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v regióne. Vláda SR schválila nasadenie do 30 vojakov a vyčlenenie dopravného lietadla C27J Spartan, ktoré bude vykonávať evakuačné lety. Prvý let by sa mal uskutočniť na konci týždňa a jeho súčasťou bude aj 2,5 tony humanitárnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany SR zorganizuje evakuáciu slovenských občanov z Libanonu v súvislosti s napätou bezpečnostnou situáciou na Blízkom východe. Schválený plán počíta s nasadením vojenských jednotiek a leteckou prepravou, pričom na pomoc bude vyčlenených do 30 vojakov.

Opatrenie prijala vláda SR v reakcii na zhoršujúci sa konflikt medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh.

Evakuácia sa bude realizovať v dvoch fázach. V prvej fáze sa slovenskí občania prepravia dopravným lietadlom C27J Spartan na Cyprus, pričom lietadlo bude vykonávať potrebný počet letov. V druhej fáze budú občania SR letecky dopravení na Slovensko. Ministerstvo obrany uviedlo, že v prípade potreby poskytne voľné kapacity aj pre evakuáciu občanov iných krajín.

"Strety medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh a plány zo strany Izraelu, ktoré zahŕňajú možnú operáciu v Libanone, predstavujú zvýšené riziko pre našich občanov žijúcich v tejto krajine. Preto sme prijali opatrenia, aby sme boli pripravení na ich evakuáciu," vysvetlil minister obrany Robert Kaliňák.

Zdroj: Netky

Okrem slovenských občanov bude vojenské lietadlo pripravené evakuovať aj občanov iných krajín. O pomoc požiadali Česko, Poľsko, Cyprus a Chorvátsko. Slovensko ponúklo evakuačnú pomoc aj Ukrajine, ktorá zatiaľ na ponuku nereagovala.

Od utorka spustilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR činnosť medzinárodného operačného krízového centra, ktoré bude fungovať nepretržite. Centrum poskytuje aktuálne informácie pre občanov, ako sa v krízovej situácii správať.

Občania by mali v prvom rade kontaktovať slovenský zastupiteľský úrad v Bejrúte, aby si dohodli všetky detaily spojené s evakuáciou.

Vďaka koordinovanému úsiliu ministerstiev a rýchlemu nasadeniu vojenských kapacít sa Slovensko pripravuje na efektívnu pomoc občanom, ktorí sa ocitli v ohrození na Blízkom východe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MO SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies