Zmeny v podpore poľnohospodárstva: Vláda schválila nový návrh Strategického plánu

NETKY.SK • 2 Október 2024, 16:17 • 3 min
Zmeny v podpore poľnohospodárstva: Vláda schválila nový návrh Strategického plánu

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky schválila návrh na zmenu pravidiel poskytovania podpory v rámci Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky (SP SPP). Tieto zmeny, ktoré vyplývajú z Plánu legislatívnych úloh na rok 2024, sa zameriavajú na zjednodušenie podmienok pre poľnohospodárov, najmä v sektoroch ovocia a zeleniny. Nové pravidlá umožnia žiadateľom prístup k podpore aj v prípade, že majú vysporiadané finančné vzťahy so štátnym rozpočtom.

slovakia

left justify in out

Vláda Slovenskej republiky schválila návrh na zmenu pravidiel poskytovania podpory na opatrenia v rámci Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky (SP SPP) vo vybraných poľnohospodárskych sektoroch.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR oznámilo, že táto zmena je výsledkom Plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2024 a prináša významné úpravy v podmienkach poskytovania podpory.

Podľa MPRV ide o prvú zmenu týkajúcu sa poskytovania podpory na intervencie v sektore ovocia a zeleniny a iných poľnohospodárskych výrobkoch. Nové pravidlá sú navrhnuté tak, aby zohľadnili aktuálnu legislatívu a potreby slovenského poľnohospodárstva.

Jednou z hlavných noviniek je podmienka, že žiadatelia o podporu musia mať vysporiadané finančné vzťahy so štátnym rozpočtom. To znamená, že pred poskytnutím podpory nebude nutné splatiť dlhy voči štátu, ak ich bude možné započítať voči pohľadávkam žiadateľa.

Tento krok by mal zjednodušiť prístup k podpore a uľahčiť podnikanie v poľnohospodárskom sektore.

Ďalšou významnou zmenou je doplnenie novej intervencie SPP v sektore ovocia a zeleniny, ktorá sa zameriava na výskum a vývoj v oblasti produkcie a skladovania ovocia a zeleniny.

Tento prístup by mal pomôcť žiadateľom dosahovať povinný minimálny podiel 2 % oprávnených výdavkov na intervencie v danom sektore. Týmto spôsobom sa zvyšuje podpora inovácií a efektivity vo výrobe.

Schválený návrh nariadenia vlády SR tiež aktualizuje špecifikácie opatrení SP SPP v sektore ovocia a zeleniny a iných poľnohospodárskych výrobkoch. MPRV uviedlo, že nebolo potrebné predkladať návrh do vnútrokomunitárneho pripomienkového konania a zároveň bol predložený na skrátené pripomienkové konanie.

Toto zrýchlenie je spôsobené hrozbou značných hospodárskych škôd, ktoré by mohli nastať v prípade neprijatím návrhu, čím by sa znemožnilo vyplácanie finančných prostriedkov z Európskej únie.

Nové pravidlá a zmeny v podpore by mali prispieť k stabilite a rozvoju slovenského poľnohospodárstva, najmä v sektore ovocia a zeleniny, a poskytnúť potrebné podmienky pre udržateľný rast tohto dôležitého odvetvia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MPR SR, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies