VšZP ruší zmluvy s neefektívnymi poskytovateľmi: Jednodňová zdravotná starostlivosť čaká na zmeny

NETKY.SK • 3 Október 2024, 08:21 • 2 min
VšZP ruší zmluvy s neefektívnymi poskytovateľmi: Jednodňová zdravotná starostlivosť čaká na zmeny

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa pristupuje k výrazným zmenám v sektore jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Po kontrole neefektívneho vynakladania finančných prostriedkov sa rozhodla nepredĺžiť zmluvy s vybranými poskytovateľmi. Aby minimalizovala dopad na pacientov, umožní im do konca októbra 2024 čerpať starostlivosť bez obmedzení.

slovakia

left justify in out

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nedávno prijala sériu opatrení zameraných na zvýšenie efektivity a transparentnosti financovania v sektore jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

Na základe rozsiahlej kontroly, ktorá identifikovala neefektívne využívanie finančných prostriedkov u niektorých poskytovateľov, sa poisťovňa rozhodla nepredĺžiť zmluvy s vybranými zariadeniami. Tieto zmeny by mali nadobudnúť účinnosť od 1. novembra 2024.

Podľa informácií z komunikačného oddelenia VšZP, kontrola ukázala, že v niektorých prípadoch dochádzalo k súbehom úväzkov lekárov na viacerých miestach súčasne, čo mohlo viesť k nedostatočnému poskytovaniu starostlivosti.

Rovnako sa zistilo, že niektoré zariadenia si účtovali vysoké doplatky za zdravotnú starostlivosť, pričom pacienti museli byť v prípade komplikácií často presúvaní na urgentné príjmy nemocníc.

Takéto praktiky nielenže zvyšujú finančné náklady pre pacientov, ale aj zaťažujú nemocničné oddelenia, ktoré nie sú primárne určené na následnú starostlivosť po zákrokoch jednodňovej chirurgie.

Zmluvy nebude poisťovňa predlžovať s poskytovateľmi, pri ktorých bolo zistené neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov, čo predstavuje približne osem percent z celkových úhrad pre tento segment zdravotníctva.

Aby sa minimalizovali dosahy na pacientov, VšZP sa rozhodla zaviesť prechodné obdobie. Dotknuté subjekty budú môcť poskytovať zdravotnú starostlivosť bez limitov až do konca októbra 2024. Tento postup má zabezpečiť plynulý prechod a minimalizovať riziko zhoršenia dostupnosti starostlivosti pre pacientov.

Opatrenia v oblasti jednodňovej zdravotnej starostlivosti sú súčasťou širšej stratégie konsolidácie zdravotníctva, ktorú VšZP zaviedla už počas letných mesiacov. Vtedy sa zamerala na optimalizáciu výdavkov v segmente regionálnych nemocníc, ktoré sú združené v Asociácii nemocníc Slovenska.

V prípade viacerých nemocníc sa pristúpilo k úprave mesačných paušálov, pričom platby sú po novom stanovené na základe reálne poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Rovnaké postupy plánuje poisťovňa zaviesť aj v sektore Spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, kde zmluvy s poskytovateľmi vypršia koncom roka.

VšZP tiež avizovala, že v blízkej dobe spustí ďalšie kontroly zamerané na materiálno-technické zabezpečenie poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Cieľom je preveriť, či majú poskytovatelia k dispozícii dostatočné vybavenie a personál, aby mohli garantovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

Poisťovňa bude tiež priebežne monitorovať riešenie následných komplikácií pacientov, aby zaistila ich maximálnu bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: VšZP, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies