Tajfún Krathon zasiahol Taiwan: Prístavné mesto Kaohsiung sužujú extrémne vetry a prívalové dažde + VIDEO

NETKY.SK • 3 Október 2024, 08:54 • 2 min
Tajfún Krathon zasiahol Taiwan: Prístavné mesto Kaohsiung sužujú extrémne vetry a prívalové dažde + VIDEO

KAOHSIUNG - Tajfún Krathon vo štvrtok dorazil na taiwanské prístavné mesto Kaohsiung, kde spôsobil silný vietor a prívalové dažde. Vláda varovala obyvateľov, aby zostali doma, keďže búrka dosahuje vietor až 220 km/h a prinútila tisíce ľudí evakuovať sa z ohrozených oblastí.

slovakia

left justify in out

Tajfún Krathon vo štvrtok dorazil na pevninu v hlavnom prístavnom meste Kaohsiung a podľa meteorologických úradov priniesol do južných a juhovýchodných častí Taiwanu prívalové dažde a prudký vietor.

Krathon sa dostal na pevninu v priemyselnom okrese Siaogang v Kaohsiungu okolo 12:40, uviedol ústredný meteorologický úrad. Tajfún dosahoval v blízkosti svojho stredu maximálnu rýchlosť vetra 126 km/h a v nárazoch 162 km/h.

Vláda varovala ľudí, aby zostali doma vzhľadom na prívalový dážď, silný vietor a búrkové vlny, ktoré sa zhodujú s prílivom.

Pomaly sa pohybujúci tajfún, ktorý sa k Taiwanu približoval rýchlosťou približne 4 km/h, za posledných päť dní zalial východné a južné časti ostrova a prinútil tisíce ľudí evakuovať sa z horských alebo nízko položených oblastí. Na celom ostrove boli dva dni zatvorené školy a vládne úrady a všetky vnútroštátne lety boli zrušené.

Krátko po svitaní začali obyvatelia mesta Kaohsiung, v ktorom žije približne 2,7 milióna ľudí, dostávať varovné textové správy, aby sa ukryli pred nárazmi vetra s rýchlosťou viac ako 160 km/h. Prístav Kaohsiung zaznamenal nárazy vetra s rýchlosťou viac ako 220 km/h.

Starosta Kaohsiungu Chen Chi-mai povedal novinárom, že na uliciach je stále príliš veľa ľudí. "Pri pohľade na bezpečnostné kamery vidíme, že veľa ľudí jazdí na kolobežkách v takom silnom vetre a daždi, čo je naozaj veľmi nebezpečné," povedal.

Mnohí obyvatelia sa vo štvrtok zobudili na mobilné telefóny, ktoré ich vyzývali, aby sa ukryli pred potenciálne nebezpečným vetrom. Meteorologická správa zverejnila na Facebooku správu, v ktorej varovala obyvateľov okresov Kaohsiung a Pingtung, aby nevychádzali von, keď oko búrky prejde nad ich oblasťou a počasie sa nakrátko upokojí, pretože vietor a búrky sa potom opäť zosilnia.

obrazok
Dopravné kužele znečisťujú chodník, keď tajfún Krathon dorazí do Kaohsiungu na juhu Taiwanu, štvrtok 3. októbra 2024.
Zdroj: AP Photo / Chiang Ying-ying
obrazok
Pohľad na ulicu z hotela, ktorý polepil sklo svojich vchodových dverí, keď tajfún Krathon dorazil do Kaohsiungu na juhu Taiwanu vo štvrtok 3. októbra 2024.
Zdroj: EverythingGP


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Reuters, Foto: thesun.my / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies