Biden ponúka modlitby, Trump vyhlasuje: "Boh je s nami!"

NETKY.SK • 3 Október 2024, 13:47 • 3 min
Biden ponúka modlitby, Trump vyhlasuje: "Boh je s nami!"

Po mimoriadne ničivom hurikáne Helene, ktorý si vyžiadal takmer dvesto životov reagujú súčasný aj bývalý prezident.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo sa juhovýchodom USA prehnal v týchto dňoch silný hurikán a spôsobil obrovské škody a straty na životoch (číslo medzitým vystúpilo už na 190 obetí) najmä v Severnej a Južnej Karolíne, Georgii a na Floride, sa republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump ukázal v Georgii priamo na miestach poničených prírodným živlom

Počas svojej náhlej návštevy, ktorú mapoval aj na svojich sociálnych sieťach, niekoľkokrát vo svojej reči spomínal Boha. V meste Valdosta v štáte Georgia, kde sa prechádzal pomedzi trosky zničených budov povedal: "Boh je pevne s nami. Verím, že americký ľud je silnejší ako akákoľvek výzva, ktorá nám stojí v ceste. Spoločnými silami prekonáme tieto ťažkosti, vydržíme, obnovíme Valdostu a každé ďalšie mesto, ktoré bolo tak ťažko postihnuté. A vyjdeme z toho silnejší, jednotnejší a prosperujúcejší ako kedykoľvek predtým.“

 

 

 

Na záver Trump vyhlásil: „Modlíme sa k Bohu za tých, ktorí boli tak ťažko zranení, a najmä za ľudí, ktorí už nie sú medzi nami.“ Bývalý prezident odovzdal odkaz „každej rodine, ktorá bola vysídlená tu v Georgii, v Severnej Karolíne a v celom regióne“. 

„Ste v našich modlitbách dnes a počas dlhých týždňov, ktoré sú pred nami,“ uviedol ďalej na svojich sociálnych sieťach. „Milujeme vás, sme s vami a budeme sa k vám vracať znova a znova.“ 

MODTLIBY AJ FINANČNÁ POMOC

Okrem toho, že Trump v prejave prednesenom v jednej z oblastí najviac postihnutých búrkou viackrát spomenul Boha, schválil aj finančnú zbierku GoFundMe na pomoc obetiam hurikánu Helene. Od utorka večera sa v tejto zbierke vyzbieralo viac ako 3,3 milióna dolárov, čím sa výrazne prekročil pôvodný cieľ 1 milión dolárov. 

Päť dní po tom, ako búrka dorazila na pobrežie Floridského zálivu a priniesla do slnečného štátu povodňovú vlnu, ako aj katastrofálne záplavy v mnohých ďalších južných štátoch, zostávajú milióny ľudí v najviac postihnutých oblastiach stále bez elektriny, vody či funkčnej komunikácie.

Takto vyzerali ulice floridského Tarpon Springs po hurikáne a záplavovej vlne.
Takto vyzerali ulice floridského Tarpon Springs po hurikáne a záplavovej vlne.
Zdroj: insideclimatenews.org

Aj prezident Joe Biden sa podrobnejšie venoval škodám spôsobeným búrkou, keď v utorok informoval o úsilí svojej administratívy pomôcť pri odstraňovaní následkov. Biden počas svojho utorkového vystúpenia tiež naznačil, že plánuje navštíviť Severnú Karolínu neskôr v priebehu týždňa, pravdepodobne v stredu alebo vo štvrtok. 

"Nariadil som zodpovedným, aby zistili, čo sa dá ešte urobiť na urýchlenie podpory a pomoci tým, ktorí ju v izolovaných komunitách najviac potrebujú,“ uviedol Biden. „Hneď ako sa bude dať, mám v úmysle vycestovať do postihnutých komunít,“ dodal prezident s tým, že nariadil vyslanie tisíc vojakov do postihnutých oblastí.

Vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach tiež Biden ponúkol modlitby za obete hurikánu a zároveň prisľúbil, že jeho administratíva zabezpečí, aby sa pri obnove zničených komunít „nešetrilo žiadnymi prostriedkami“.

„Jill a ja sa modlíme za tých, ktorí prišli o svojich blízkych v dôsledku hurikánu Helene, a za tých, ktorých domovy, podniky a komunity táto hrozná búrka zasiahla,“ uviedol prezident.


Mnohé časti Severnej Karolíny sú doteraz odrezané od sveta.
Mnohé časti Severnej Karolíny sú doteraz odrezané od sveta.
Zdroj: bbc.co.uk

Hurikán po sebe zanechal viac ako 190 mŕtvych, desiatky nezvestných a očakáva sa, že počet obetí sa bude zvyšovať. Mnoho ľudí bez elektriny či pitnej vody. Celé územia Severnej Karolíny sú v dôsledku poničených cestných komunikácií momentálne ešte stále odrezané od sveta. Záchranári v týchto dňoch a chvíľach pokračujú v hľadaní preživších, dobrou správou je, že stovky ľudí sa už podarilo zachrániť. Postupne získavajú prístup do obcí, ktoré boli po záplavách izolované. Do týchto miest prúdia zásoby životne dôležitých potravín a vody.

Helene sa tak stal v súčasnosti druhým najsmrteľnejším hurikánom, ktorý zasiahol pevninu USA za posledných 55 rokov, pričom ho prekonal len hurikán Katrina v roku 2005 (1 100 mŕtvych). Ešte ničivejší bol aj hurikánu Camille (260 obetí), ktorý zasiahol pobrežie Mexického zálivu v auguste 1969.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: christianpost.com, Foto: independent.co.uk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies