Štát získa viac času na kúpu národných kultúrnych pamiatok: Lehota predkupného práva sa predlžuje na 60 dní

NETKY.SK • 3 Október 2024, 11:02 • 2 min
Štát získa viac času na kúpu národných kultúrnych pamiatok: Lehota predkupného práva sa predlžuje na 60 dní

BRATISLAVA - Lehota na uplatnenie predkupného práva štátu na nákup národných kultúrnych pamiatok sa predĺži z 30 dní na 60 dní. Novela zákona, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini, má za cieľ poskytnúť dostatok času na dôkladné posúdenie významu a efektívnosti nadobudnutia kultúrneho dedičstva pre štát. Zmena bude účinná od 1. novembra 2024.

slovakia

left justify in out

S účinnosťou od 1. novembra 2024 sa predĺži lehota na uplatnenie predkupného práva štátu na kúpu národných kultúrnych pamiatok z pôvodných 30 dní na 60 dní.

Táto zmena vyplýva z novely zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorú v stredu, 2. októbra, podpísal prezident Peter Pellegrini. Informácie o tejto legislatívnej zmene boli zverejnené na webe Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.

Dôvodom na predĺženie lehoty je potreba zabezpečiť dostatočný časový priestor na posúdenie významu nadobudnutia kultúrnej pamiatky zo strany štátu. Poslanci, ktorí návrh predložili, zdôraznili, že je potrebné zvážiť nielen ochranu pamiatkového fondu SR, ale aj účelnosť a efektívnosť ďalšieho využitia pamiatky pri plnení úloh štátu.

Tento krok má posilniť ochranu kultúrneho dedičstva a zabezpečiť, aby štát mohol lepšie reagovať na príležitosti nadobudnúť významné kultúrne objekty.

Novela zákona, ktorá predlžuje lehotu na predkupné právo, predstavuje dôležitý krok smerom k efektívnejšiemu a zodpovednejšiemu hospodáreniu so slovenským kultúrnym dedičstvom.

S touto legislatívou sa očakáva, že sa zvýši kvalita rozhodovacích procesov pri nadobúdaní pamiatok, čo môže prispieť k ich lepšiemu zachovaniu a prezentácii verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies