Fond na podporu kultúry národnostných menšín dostane 8,8 milióna eur a rozšíri svoju činnosť

NETKY.SK • 3 Október 2024, 11:32 • 2 min
Fond na podporu kultúry národnostných menšín dostane 8,8 milióna eur a rozšíri svoju činnosť

BRATISLAVA - Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) získa po novom 8,8 milióna eur, čo je výsledkom novely zákona, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini. Zvýšenie rozpočtu je súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny a prináša aj zmeny v zložení Správnej rady fondu.

slovakia

left justify in out

Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) sa môže tešiť na zvýšený rozpočet vo výške 8,8 milióna eur.

Novela zákona o FPKNM, ktorú v stredu, 2. októbra, podpísal prezident Peter Pellegrini, prináša tieto pozitívne zmeny, ktoré sú dôsledkom oficiálneho uznania vietnamskej národnostnej menšiny ako 14. oficiálnej národnostnej menšiny na Slovensku.

Informácie o týchto zmenách boli zverejnené na webe Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.

Zvýšenie alokácie o pol milióna eur umožní fondu rozšíriť svoje podporné aktivity, ktoré sa novým spôsobom zamerajú aj na vietnamskú komunitu. V súvislosti s touto zmenou sa taktiež upraví zloženie Správnej rady FPKNM, ktorá sa zvýši z 15 na 17 členov.

Tento krok je potrebný, aby bol zabezpečený parný počet členov v správnej rade, keďže pribudne jeden člen z koordinačnej rady vietnamskej národnostnej menšiny. Ministerka kultúry SR dostane právomoc meniť a odvolávať dvoch členov správnej rady, čím sa zabezpečí reprezentácia všetkých menšín v rámci fondu.

Ďalšou významnou zmenou je aj zvýšenie percenta z určených príjmov, ktoré môže fond využiť na vlastnú prevádzku, zo šesť na sedem percent. Tento krok je reakciou na zvýšenie zdravotných odvodov pre zamestnávateľov od začiatku roka, ako aj na rastúce prevádzkové náklady fondu.

Novela zákona o FPKNM tak predstavuje dôležitý krok smerom k efektívnejšiemu fungovaniu fondu a podporuje kultúrnu rozmanitosť na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies