Školáci na Slovensku sa učia o triedení a zálohovaní odpadu: Spustený nový vzdelávací program

NETKY.SK • 3 Október 2024, 11:43 • 2 min
Školáci na Slovensku sa učia o triedení a zálohovaní odpadu: Spustený nový vzdelávací program

PARTIZÁNSKE - Školáci z celého Slovenska absolvujú neformálne vzdelávanie o triedení a zálohovaní odpadu v rámci nového programu „Škola zálohovania a triedenia“. Pilotný projekt spustili vo štvrtok v Partizánskom Združenie miest a obcí Slovenska, spoločnosť Natur-pack a Správca zálohového systému.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sa začalo neformálne vzdelávanie o triedení a zálohovaní odpadu, ktoré absolvujú školáci po celom území. Pilotný projekt s názvom "Škola zálohovania a triedenia" spustili vo štvrtok v Partizánskom Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) spoločnosť Natur-pack a Správca zálohového systému.

Počas tohto podujatia sa zúčastnilo 600 detí, ktoré dostali príležitosť nielen získať vedomosti, ale aj poskytnúť spätnú väzbu.

Predseda ZMOS Jozef Božik na brífingu zdôraznil, že ochrana životného prostredia je spoločnou témou pre všetkých občanov, ako aj pre štatutárov miest a obcí.

"Máme viaceré nástroje, ktoré nám umožňujú byť efektívni v území a hlavne znižovať podiel odpadu, ktorý sa nachádza na nelegálnych skládkach alebo končí v zmesovom komunálnom odpade," uviedol Božik.

V rámci tohto vzdelávacieho programu, ktorý je realizovaný spisovateľom a hudobníkom Branislavom Jobusom, sa kladie dôraz na interaktívny prístup. Riaditeľ Natur-packu Michal Sebíň spomenul, že program nadväzuje na predchádzajúci projekt OZV z roku 2019 a je inšpirovaný knihami Jobusa "Zberný dvor“ a "Odpadkový fantóm“.

Cieľom je zabezpečiť, aby sa program dostal do čo najširšieho spektra miest a obcí na Slovensku a umožnil systematickú a pravidelnú výučbu detí o triedenom zbere a zálohovaní odpadu.

Organizácie pripravili pre deti aj jednoduchý kvíz, ktorým chcú zistiť úroveň ich vedomostí. Riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč dodal, že okrem toho pripravujú aj novú pesničku so Spievankovom a sylaby pre vyššie ročníky základných škôl a stredné školy, aby sa tento obsah dostal do oficiálneho vzdelávacieho systému.

Tento projekt je dôležitým krokom smerom k vzdelávaniu detí v oblasti ekologického správania a triedenia odpadu, čo prispeje k lepšiemu životnému prostrediu na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ZMOS, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies