Irán oslavuje raketový útok na Izrael: Tisíce ľudí vyšli do ulíc a štát organizuje zhromaždenia na podporu agresie

NETKY.SK • 3 Október 2024, 12:33 • 2 min
Irán oslavuje raketový útok na Izrael: Tisíce ľudí vyšli do ulíc a štát organizuje zhromaždenia na podporu agresie

TEHERÁN - V utorok večer iránske Zbor islamských revolučných gárd spustil bezprecedentný útok na Izrael s použitím približne 200 balistických rakiet, čo vyvolalo v Iráne vlnu osláv. Tisíce Iráncov sa zhromaždili na štátom organizovaných podujatiach, zatiaľ čo vláda posielala správy vyzývajúce na podporu útoku. Izraelskí predstavitelia varovali, že na tento útok bude reagovať silnou odvetou, čím sa zvýšila napätosť v už tak komplikovanej situácii v regióne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V utorok večer, keď Zbor islamských revolučných gárd podnikol bezprecedentný útok balistickými raketami na Izrael, vyšli do ulíc oslavovať tisíce Iráncov. Kým niektoré z rakiet boli ešte vo vzduchu, vláda vo veľkých iránskych mestách posielala textové správy, v ktorých vyzývala ľudí, aby sa zúčastnili na štátom organizovaných zhromaždeniach na podporu útoku.

Zhromaždenia, ktoré naživo vysielala štátna televízia, videli oblohu osvetlenú ohňostrojom a z reproduktorov sa ozývali veselé piesne oslavujúce iránske ozbrojené sily a libanonskú ozbrojenú skupinu Hizballáh.

"Sledujte momenty nárazu, kde je Picasso, aby prišiel tieto momenty zaznamenať! Kde inde hľadáte hollywoodsky námet, pozrite si to a vychutnajte si to," extaticky povedal moderátor Amirhossein Tahmasebi miliónom divákov naladených na obľúbenom 3. kanáli štátneho vysielania nad zábermi desiatok rakiet dopadajúcich na Izrael.

Irán v utorok po zotmení vypálil na Izrael približne 200 balistických rakiet, čím došlo k výraznej eskalácii rok trvajúceho konfliktu medzi Izraelom a regionálnymi zástupnými silami Iránu. Izraelská armáda zachytila väčšinu rakiet s pomocou spojeneckých námorných síl USA.

Iránci oslavujú na ulici po útoku IRGC na Izrael v Teheráne, Irán, 1. októbra 2024.
Iránci oslavujú na ulici po útoku IRGC na Izrael v Teheráne, Irán, 1. októbra 2024.
Zdroj: Hindustan Times / Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok neskoro večer vo svojom prejave uviedol, že islamskí vládcovia Iránu urobili "veľkú chybu", keď zaútočili na jeho krajinu. Ďalší izraelskí predstavitelia varovali týchto vládcov, aby očakávali silnú a bolestivú odpoveď.

Izraelské hrozby vyvolali dlhé rady áut pred čerpacími stanicami vo veľkých iránskych mestách, pretože vodiči sa ponáhľali, aby naplnili nádrže svojich vozidiel.

Na jednom z videí, ktoré zverejnili na sociálnych sieťach a ktoré overila perzská redakcia stanice VOA, bolo vidieť desiatky áut čakajúcich na natankovanie na čerpacej stanici v Teheráne, zrejme v stredu. Na ďalších záberoch zo sociálnych médií, ktoré si VOA Persian prezrela, sa zdalo, že podobné dlhé rady vozidiel stoja pred čerpacími stanicami v utorok neskoro večer v teheránskom provinčnom meste Eslamshahr a v centrálnom meste Isfahán.

Najskôr sa zdalo, že Irán využíva skôr svoju "strategickú trpezlivosť" v obavách z vypuknutia totálnej regionálnej vojny, pričom vláda umierneného prezidenta Masúda Pezeškiána sa zdráha zasiahnuť počas veľmi nestabilného obdobia.

Správa prichádzajúca zo štátu sa zväčša zameriavala na skutočnosť, že "Hizballáh žije", a tlmočila odkaz, že "os odporu", ktorú Irán podporuje v celom regióne, bude naďalej pôsobiť proti cieľom Izraela. Neobjavili sa žiadne prísľuby hroziacej "krutej odplaty" ako v prípade predchádzajúcich izraelských atentátov.

Západné médiá v stredu informovali, že Izrael sa v rámci hrozby odvety môže zamerať na iránske ropné a iné energetické zariadenia. Izrael to nepotvrdil.

Iránci zapaľujú ohňostroj vedľa billboardu s fotografiou zosnulého vodcu libanonského Hizballáhu Hasana Nasralláha po útoku iránskych revolučných gárd na Izrael v Teheráne, Irán, 1. októbra 2024.
Iránci zapaľujú ohňostroj vedľa billboardu s fotografiou zosnulého vodcu libanonského Hizballáhu Hasana Nasralláha po útoku iránskych revolučných gárd na Izrael v Teheráne, Irán, 1. októbra 2024.
Zdroj: Al Jazeera / Reuters / WANA / Majid Asgaripour


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, VOA News, Foto: CBC / AP / Vahid Salemi
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies