Eurobarometer po európskych voľbách: Občanov trápia najmä vysoké životné náklady

NETKY.SK • 3 Október 2024, 14:51 • 2 min
Eurobarometer po európskych voľbách: Občanov trápia najmä vysoké životné náklady

V tohtoročných európskych voľbách hrali kľúčovú úlohu rastúce ceny a ekonomická situácia, ktoré motivovali väčšinu voličov v EÚ aj na Slovensku. Viac ako polovica Slovákov sa rozhodla ísť voliť kvôli životným nákladom a sociálnym otázkam, pričom pozitívny pohľad na EÚ zostáva silný napriek pretrvávajúcim hospodárskym problémom.

slovakia

left justify in out

Hlavnými faktormi pri rozhodovaní, či sa zúčastniť tohtoročných európskych volieb, boli rastúce ceny a životné náklady – tie motivovali 42% v občanov v celej EÚ a 54% na Slovensku – a ekonomická situácia – kvôli nej sa rozhodlo ísť voliť 41% obyvateľov a 50% občanov na Slovensku. Tretinu respondentov z celej EÚ (34%) a temer polovicu opýtaných na Slovenska (43%) priviedla do volebných miestností medzinárodná situácia.

Na Slovensku dominovala aj téma sociálnej ochrany, sociálneho zabezpečenia a prístupu k zdravotnej starostlivosti - ako hlavný motivačný faktor ju uviedlo 37% respondentov na Slovensku a 24% v celej EÚ. Tretina Slovákov (33%) a o niečo menej Európanov (28%) prišlo voliť kvôli obrane a bezpečnosti EÚ a 32% opýtaných z celej EÚ a rovnaké percento zo Slovenska pritiahla k volebným urnám problematika demokracie a právneho štátu.

Podobné témy by do volebných miestností pritiahli aj občanov, ktorí sa na júnových európskych voľbách nezúčastnili. Až 46% respondentov z celej EÚ a 38% zo Slovenska, ktorí nevolili, by prišlo voliť najmä kvôli rastúcim cenám a životným nákladom, ekonomická situácia by motivovala k účasti 36% opýtaných z EÚ a 29% zo Slovenska.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola v tejto súvislosti vyhlásila: „V júni sme boli svedkami najväčšej volebnej účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu za ostatných 30 rokov, keď sa ľudia naprieč celou Európou rozhodli využiť svoj hlas. Dali nám tak mandát, aby sme konali, aby sme poskytli odpovede a riešenia, aby sme priniesli pozitívnu zmenu do ich každodenných životov. A to aj splníme. V nasledujúcich týždňoch sa Európsky parlament zameria na Európsku komisiu, aby zabezpečil, že sa bude zaoberať problémami, ktoré sú pre ľudí prioritou: životnými nákladmi, stavom našej ekonomiky, demokraciou, právnym štátom, migráciou a bezpečnosťou. Európsky parlament bude naďalej pracovať na tom, aby bol v Európskej únii hlas ľudí vypočutý.“

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: www.palladiummag.com / Gabriella Clare Marino

Vysoká podpora EÚ

Podpora Európskej únie zostáva napriek pociťovaným ekonomickým problémom vysoká. Výsledky prieskumu naznačujú, že na budúcnosť EÚ hľadí optimisticky 65% respondentov z celej EÚ a 66% opýtaných na Slovensku. Európsku úniu vníma pozitívne 48% obyvateľov EÚ a 47% občanov SR, pričom negatívny pohľad na Úniu má 16% opýtaných z celej EÚ a rovnaký podiel respondentov na Slovensku.

Pozitívne je vnímané aj členstvo v EÚ. Sedem z desiatich Európanov (70% občanov EÚ) a až osem z desiatich Slovákov (80% občanov SR) je presvedčených, že ich krajina z členstva v Únii profituje. Respondenti z celej EÚ uvádzali štyri hlavné dôvody, pre ktoré si myslia, že členstvo v EÚ je pre ich krajinu prospešné: zlepšenie spolupráce s ostatnými členskými štátmi (36%), ochrana mieru a posilňovanie bezpečnosti (32%), hospodársky rast (28%) a nové pracovné príležitosti (24%). Pohľad obyvateľov Slovenska je mierne odlišný: občania SR považujú za najdôležitejší benefit členstva v Únii nové pracovné príležitosti (44%), nasleduje zlepšenie spolupráce s ostatnými členskými štátmi (33%), zlepšenie životnej úrovne (32%) a hospodársky rast (28%).

Občania EÚ potvrdili svoju podporu európskej demokracii v júnových európskych voľbách. Účasť v celej EÚ dosiahla 50,74%, čo predstavuje najvyššie číslo za ostatných 30 rokov. Na Slovensku dosiahla účasť pre európske voľby rekordných 34,38%. V porovnaní s voľbami do EP v roku 2019 sa účasť zvýšila v 16 z 27 členských štátov Únie.

Hlasovanie sa stáva zvykom, pri výbere strán zaváži blízkosť programu

Výsledky povolebného prieskumu tiež naznačujú, že hlasovanie v európskych voľbách sa stalo pre mnohých občanov zvykom. Na otázku týkajúcu sa dôvodu účasti na voľbách 46% opýtaných z celej EÚ a 35% zo Slovenska odpovedalo, že hlasujú vždy, pričom ako svoju občiansku povinnosť to vníma 42% respondentov z celej EÚ a 34% zo Slovenska. Podpora konkrétnej politickej strany alebo kandidáta bola dôvodom na účasť vo voľbách pre 20% občanov EÚ a 26% obyvateľov Slovenska.

Rozhodnutie, koho podporiť v európskych voľbách, bolo založené najmä na blízkosti kandidujúcich subjektov k názorom a hodnotám voličov. Návrhy konkrétnej politickej strany týkajúce sa európskych otázok boli v rámci celej EÚ najčastejšie uvádzaným dôvodom, pre ktorý si ju voliči vybrali (47% v EÚ, 42% v SR). Na Slovensku však zavážili viac návrhy danej strany v tej oblasti, ktorú bola v týchto voľbách pre voličov najdôležitejšia (46% v SR, 40% v EÚ).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Európsky parlament, Foto: Euronews
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies