Pôvod chrípky odhalený: Vírus vznikol zrejme vo vodnom svete + VIDEO

NETKY.SK • 3 Október 2024, 13:37 • 3 min
Pôvod chrípky odhalený: Vírus vznikol zrejme vo vodnom svete + VIDEO

BRATISLAVA - Vedci odhalili, že chrípkové vírusy, ktoré každoročne postihujú milióny ľudí, majú pravdepodobne svoj pôvod vo vodnom prostredí. Najnovšie štúdie naznačujú, že predkovia chrípkových vírusov mohli infikovať morské živočíchy už pred stovkami miliónov rokov. Objav genetických stôp príbuzných chrípke v koraloch, rybách a sliznatkách podporuje teóriu, že chrípka sa vyvinula vo vode a až neskôr sa adaptovala na život na pevnine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Chrípka, vírusové ochorenie, ktoré každoročne postihuje milióny ľudí na celom svete, má svoj pravdepodobný pôvod v morských živočíchoch. Podľa najnovších zistení výskumníkov mohla prvá línia chrípkových vírusov infikovať vodné živočíchy už pred stovkami miliónov rokov.

Tieto zistenia môžu byť kľúčové pri pochopení, ako sa vírus chrípky šíri medzi rôznymi druhmi a ako sa adaptuje na nových hostiteľov, vrátane ľudí.

Vedci z University of Sydney v Austrálii a Pasteurovho inštitútu v Šanghaji sa zamerali na štúdium genetických sekvencií z morských koralov, jeseterov a ďalších vodných organizmov.

Pomocou analýzy RNA objavili genetické stopy príbuzné chrípkovým vírusom v koraloch, ktoré patria do kmeňa Cnidaria, čo poukazuje na ich evolučné spojenie s chrípkovými vírusmi. Tento objav naznačuje, že vírusy mohli existovať už pred 600 miliónmi rokov, v období, keď sa koraly a iné primitívne vodné živočíchy začali vyvíjať.

Zdroj: freepik.coom

Starodávne koraly nesú stopy vírusov príbuzných chrípke

Podľa Mary Petronovej, virologičky z University of Sydney, sa pri genetickej analýze podarilo identifikovať vírusy zo skupiny Articulavirales, ktoré zahŕňajú aj rod chrípky, a ďalšiu skupinu vírusov nazývanú Quaranjavirus.

Tieto vírusy dnes infikujú kliešte, vtáky a niekedy aj ľudí. Analýza koralových vzoriek z pobrežia západnej Austrálie poskytla dôkazy o existencii starobylých predkov týchto vírusov.

Vírusy chrípkovej skupiny majú špeciálnu schopnosť "preskakovať" medzi rôznymi druhmi hostiteľov. To znamená, že sa dokážu šíriť medzi živočíchmi rôznych druhov, čo vysvetľuje ich vysokú variabilitu a schopnosť prispôsobovať sa novým prostrediam.

Táto vlastnosť mohla zohrávať kľúčovú úlohu pri ich evolúcii a adaptácii, čím sa stali jednou z najrozšírenejších vírusových skupín v prírode.

Zdroj: freepik.com

Cesta chrípky z mora na pevninu

Nie je úplne jasné, kedy a ako sa chrípkové vírusy z mora dostali na pevninu. Niektoré teórie naznačujú, že sa mohli preniesť na suchozemských stavovcov už v období, keď sa tieto zvieratá adaptovali na život na súši.

Iné hypotézy predpokladajú, že vírusy "preskočili" z morských živočíchov na pevninské až neskôr, pravdepodobne prostredníctvom rýb alebo obojživelníkov.

Petronová a jej tím však objavili podobné genetické sekvencie aj v sliznatkách, primitívnych stavovcoch bez čeľustí, čo by mohlo naznačovať, že chrípkové vírusy sa vyvíjali ruka v ruke so stavovcami už v raných fázach ich evolúcie.

Tento objav podporuje teóriu, že chrípkové vírusy sa prvýkrát objavili vo vodnom prostredí a až neskôr sa presunuli na suchozemských živočíchov.

Zdroj: freepik.com

Vodné prostredie ako kolíska vírusovej diverzity

Evolučný virológ Ťie Cchuej z Pasteurovho inštitútu poukazuje na to, že vo vodných ekosystémoch sa nachádza veľká nevyužitá diverzita vírusov, ktorá by mohla skrývať odpovede na mnohé otázky o pôvode a šírení vírusov. V roku 2021 jeho tím objavil nové vírusy v genóme hlbokomorských homárov, ktoré sú súčasťou širšej rodiny chrípky.

Tieto objavy môžu pomôcť vedcom lepšie pochopiť, aké riziká predstavujú vírusy šíriace sa medzi živočíšnymi druhmi, a identifikovať nové vírusy skôr, než sa stanú hrozbou pre ľudské zdravie. "Ak chceme predvídať ďalšie pandémie, musíme pochopiť, odkiaľ tieto vírusy pochádzajú a ako sa menia," uviedol Cchuej.

Zdroj: freepik.com

Využitie objavov pre budúci výskum a ochranu zdravia

Štúdium evolučnej histórie vírusov chrípky a ich príbuzných môže viesť k efektívnejším metódam kontroly a prevencie šírenia vírusových ochorení. Analýza vzoriek z rôznych prostredí, ako sú morské živočíchy, umožňuje vedcom identifikovať genetické znaky, ktoré vírusom pomáhajú šíriť sa medzi druhmi.

Tento výskum tak môže byť dôležitým krokom k lepšiemu pochopeniu, ako predchádzať prepuknutiu nových epidémií.

Aj keď chrípka a jej príbuzné vírusy pochádzajú z morských ekosystémov, ich schopnosť adaptovať sa na rôzne prostredia a hostiteľov z nich robí hrozbu, ktorú nemožno podceňovať. Vedci sa preto snažia odhaliť ich pôvod a sledovať vývojové kroky, ktoré ich doviedli až k ľudským populáciám.

Tieto zistenia môžu priniesť cenné poznatky nielen o chrípke, ale aj o iných vírusoch, ktoré by mohli v budúcnosti spôsobiť globálne zdravotné krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Nature, Curtin University v Bentley, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies