Biden a Harrisová navštívili juhovýchod USA po ničivom hurikáne Helene: Počet obetí stúpol už na 180 + VIDEO

NETKY.SK • 3 Október 2024, 14:22 • 2 min
Biden a Harrisová navštívili juhovýchod USA po ničivom hurikáne Helene: Počet obetí stúpol už na 180 + VIDEO

Prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová navštívili juhovýchodné štáty USA zasiahnuté hurikánom Helene, kde záchranné tímy bojujú s následkami búrky. Počet obetí stúpol na 180 a stovky ľudí sú stále nezvestní, pričom prebieha rozsiahle záchranné a obnovovacie úsilie v najpostihnutejších oblastiach.

slovakia

left justify in out

Prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová odcestovali do juhovýchodných štátov USA zasiahnutých hurikánom Helene, keďže počet obetí búrky stúpol na 180.

Biden pristál v Južnej Karolíne a pozdravil miestnych predstaviteľov a prvých záchranárov pred prehliadkou katastrofálnych škôd a častí rozsiahleho záchranného a obnovovacieho úsilia na juhovýchode USA po obrovskej búrke, ktorá v šiestich štátoch zanechala najmenej 159 mŕtvych.

Vrtuľníkom preletel nad povodňami postihnutým mestom Asheville v Severnej Karolíne, ktoré bolo jedným z miest najviac postihnutých smrtiacim vyčíňaním búrky na juhovýchode Spojených štátov.

Stovky ľudí sú stále nezvestní a pátracie a záchranné tímy sa snažia dostať do odľahlých oblastí. Biden vyslal 1 000 vojakov v aktívnej službe, aby pomohli 6 000 členom Národnej gardy a 4 800 federálnym pracovníkom, ktorí už pracujú v šiestich štátoch postihnutých extrémnym počasím.

Viceprezidentka Harrisová, ktorá je demokratickou prezidentskou kandidátkou, v stredu odcestovala do susednej Georgie. Severná Karolína aj Georgia sú kľúčové štáty v novembrových prezidentských voľbách. Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa začiatkom týždňa tiež vybral do Georgie, aby si pozrel škody spôsobené búrkou.

V Severnej Karolíne, kde sú desaťtisíce obyvateľov stále bez tečúcej vody, absolvoval Biden leteckú prehliadku búrkou zničených západných oblastí štátu. "Máme mestá, ktoré doslova zmizli," povedal na palube Air Force One. "Je to niekoľkomiliardová, niekoľkoročná obnova."

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že prezident by mal vo štvrtok navštíviť postihnuté obce na Floride a v Georgii.

Helene zasiahla USA minulý štvrtok ako hurikán štvrtej kategórie - najsilnejší hurikán, aký kedy zasiahol floridský Big Bend - a potom zoslabla, keď sa valila na sever. Podľa CBS takmer polovica úmrtí spôsobených Helene bola len v Severnej Karolíne, kde pršalo šesť mesiacov. Päť ďalších štátov zaznamenalo úmrtia, za ktoré môže búrka: Južná Karolína, Georgia, Florida, Tennessee a Virgínia.

Bývalý americký prezident Donald Trump hovorí s novinármi po búrke Helene vo Valdoste v štáte Georgia 30. septembra 2024.
Bývalý americký prezident Donald Trump hovorí s novinármi po búrke Helene vo Valdoste v štáte Georgia 30. septembra 2024.
Zdroj: AFP / Chandan Khanna

Podľa monitorovacej stránky Poweroutage.us zostalo v niektorých postihnutých štátoch v stredu večer bez prúdu viac ako milión ľudí. Prvotná analýza búrky naznačuje, že na množstve zrážok sa významne podieľala zmena klímy spôsobená človekom.

Prívalové vody vyvolané Helene spôsobili v oblasti Apalačských hôr obrovskú devastáciu, pričom mestá a dediny boli odrezané od zvyšku sveta.

V niektorých častiach západnej Severnej Karolíny boli prekonané rekordy, ktoré platili od "veľkej povodne" v júli 1916 - ďalšej katastrofy spôsobenej hurikánom. Sezóna hurikánov v Atlantiku trvá do konca novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: France 24 / AFP, BBC, Foto: Le Monde / Reuters / Octavio Jones
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies