Podľa OSN je viac ako 700 000 ľudí na Haiti vnútorne vysídlených

NETKY.SK • 3 Október 2024, 16:05 • 2 min
Podľa OSN je viac ako 700 000 ľudí na Haiti vnútorne vysídlených

PORT-AU-PRINCE - Na Haiti je v súčasnosti viac ako 700 000 vnútorne vysídlených osôb, čo predstavuje 22-percentný nárast od júna, uviedol v stredu hovorca OSN s odvolaním sa na nové údaje Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

slovakia

left justify in out

Viac ako polovicu vysídlených osôb tvoria deti, uviedol na dennom brífingu hovorca generálneho tajomníka OSN Stephane Dujarric. Uviedol, že Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí je hlboko znepokojený nárastom počtu vysídlených osôb v posledných mesiacoch, keďže stupňujúce sa násilie gangov prehlbuje humanitárnu krízu v krajine.

Približne tri štvrtiny vysídlencov hľadajú útočisko v iných provinciách, pričom len v regióne Grand Sud sa nachádza takmer polovica všetkých vysídlencov. V hlavnom meste Port-au-Prince, kde je bezpečnostná situácia naďalej veľmi nestabilná, žije štvrtina vysídlencov v preplnených lokalitách s obmedzeným prístupom k základným službám, uviedol Dujarric.

Na Haiti sa v utorok začal školský rok a humanitárni partneri OSN úzko spolupracujú s úradmi na podpore národnej kampane na návrat do školy. Približne 1,4 milióna študentov a učiteľov zažilo v uplynulom roku vážne narušenie vzdelávania v dôsledku pretrvávajúcej neistoty.

 Na Haiti je v súčasnosti viac ako 700 000 vnútorne vysídlených osôb, čo predstavuje 22-percentný nárast od júna, uviedol v stredu hovorca OSN s odvolaním sa na nové údaje Medzinárodnej organizácie pre migráciu.
Na Haiti je v súčasnosti viac ako 700 000 vnútorne vysídlených osôb, čo predstavuje 22-percentný nárast od júna, uviedol v stredu hovorca OSN s odvolaním sa na nové údaje Medzinárodnej organizácie pre migráciu.
Zdroj: Ommcom News

Dujarric uviedol, že Detský fond OSN v spolupráci s miestnymi organizáciami ponúka rôzne formy podpory vrátane poskytovania peňažných prevodov, aby rodiny mohli pokryť náklady spojené so školou, pomáha vysídleným deťom začleniť sa do hostiteľských škôl, distribuuje školské pomôcky a zabezpečuje obnovu škôl a ich vybavenie.

"Tieto snahy o reakciu sú však stále značne podfinancované," povedal a dodal, že z 30 miliónov amerických dolárov potrebných na zabezpečenie podpory vzdelávania detí na Haiti v tomto roku sme dostali len 30 percent.

Celkovo je plán humanitárnej pomoci pre Haiti na tento rok financovaný len na 39 percent, pričom na poskytnutie pomoci pre obyvateľov krajiny je potrebných 264 miliónov dolárov z celkovej sumy 674 miliónov dolárov, uviedol Dujarric.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: èxtra / AFP / Richard Pierrin
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies