Fico: Opozícia nesie plnú zodpovednosť za súčasný stav verejných financií +VIDEO

NETKY.SK • 3 Október 2024, 14:23 • 3 min
Fico: Opozícia nesie plnú zodpovednosť za súčasný stav verejných financií +VIDEO

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico spolu s predstaviteľmi koaličných strán obhajoval konsolidačné opatrenia, ktoré vláda zaviedla na stabilizáciu verejných financií. Podľa Fica je súčasný stav výsledkom nezodpovedných krokov predošlých vlád, ktoré míňali miliardy bez potrebnej kontroly. Vláda však avizuje aj ústupky, ako zníženie DPH na potraviny a lieky na 5 %. Ďalšími prioritami bude ochrana domácností pred rastom cien energií a pomoc pre samosprávy, o ktorých sa má rozhodovať pred schválením štátneho rozpočtu na rok 2025.

slovakia

left justify in out

Konsolidácia verejných financií bola podľa premiéra Roberta Fica nevyhnutná, pričom na tejto potrebe sa zhodla celá politická scéna. Fico zároveň zdôraznil, že za aktuálny stav verejných financií nesie plnú zodpovednosť opozícia.

"V roku 2020, keď vláda Smeru-SD odovzdávala krajinu, boli verejné financie v skvelom stave. Nasledujúce tri roky, kedy sa vystriedali tri rôzne vlády, znamenali enormné výdavky na zdravotnícke pomôcky a vakcíny, čo viedlo k dramatickému zhoršeniu stavu rozpočtu," vyhlásil Fico na tlačovej konferencii, ktorej sa zúčastnili aj predsedovia koaličných strán.

Podľa Fica aktuálna vláda časť nákladov preniesla na právnické osoby a zároveň zvýšila sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 %. Ako kompenzáciu uviedol, že na potraviny a lieky sa DPH znížila na päť percent.

Premiér tiež avizoval, že vládu čakajú dve zásadné témy pred schvaľovaním rozpočtu na rok 2025. Prvou sú otázky vzťahov so samosprávami, druhou ceny energií.

"Máme pripravené návrhy na ochranu slovenských domácností pred rastom cien energií a chceme pokračovať v podpore samospráv. Verím, že nájdeme spoločné riešenie," uviedol Fico.

Predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok zdôraznil, že konsolidačný balík je nastavený tak, aby bol sociálne spravodlivý a aby chránil dôchodcov, rodiny s deťmi a aj druhý dôchodkový pilier.

"Urobíme všetko pre to, aby sme občanov ochránili pred zvyšovaním cien energií a zabezpečili stabilitu pre naše samosprávy," dodal Eštok. Zároveň poukázal na dôležitosť pokračujúcich rokovaní s lekármi a zdravotnými sestrami, ktorých požiadavky budú predmetom ďalších debát.

Andrej Danko, predseda SNS, vyzdvihol investičné a sociálne aspekty balíka, pričom zdôraznil potenciál cestovného ruchu ako zdroja príjmu pre krajinu. "Naším cieľom je dosiahnuť, aby príjmy z cestovného ruchu tvorili viac ako desať percent rozpočtu," uviedol Danko.

Koalícia sa tak zhoduje na tom, že konsolidácia bola nevyhnutným krokom, a vyzýva na spoločné úsilie o stabilizáciu verejných financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies