Zlepšite svoju imunitu otužovaním. Ako chlad a dýchanie posilnia váš obranný systém

NETKY.SK • 3 Október 2024, 16:37 • 2 min
Zlepšite svoju imunitu otužovaním. Ako chlad a dýchanie posilnia váš obranný systém

Otužovanie, či už vo forme pravidelného vystavovania sa chladu alebo pomocou špecifických techník ako je Wim Hofova metóda, získava v posledných rokoch čoraz väčšiu popularitu. Jeho potenciál zlepšiť imunitný systém a celkové zdravie bol predmetom viacerých štúdií a vedeckých výskumov. Tento článok sa zameriava na to, ako otužovanie ovplyvňuje imunitný systém a aké sú zistenia spojené s technikami Wima Hofa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Fyzické účinky otužovania na organizmus

Otužovanie je proces, pri ktorom sa telo postupne prispôsobuje chladnejším podmienkam. Pravidelné vystavovanie sa chladu zvyšuje produkciu noradrenalínu a adrenalínu, hormónov spojených so zvýšenou ostražitosťou a lepšou reakciou na stres. Tieto hormóny zároveň podporujú imunitný systém tým, že znižujú zápalové procesy v tele.

Chlad spôsobuje aj vazokonstrikciu – zúženie krvných ciev, čo vedie k efektívnejšiemu prietoku krvi a zlepšenej regenerácii tkanív. V dôsledku týchto procesov sa zvyšuje produkcia bielych krviniek a cytokínov, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri obrane proti infekciám a baktériám.

Wim Hofova metóda a jej vplyv na imunitu

Wim Hofova metóda (WHM) kombinuje tri základné prvky: špeciálnu dýchaciu techniku, vystavenie chladu a mentálne sústredenie. Tieto tri aspekty spolu tvoria unikátnu prax, ktorá údajne dokáže posilniť imunitný systém, zlepšiť náladu a zvýšiť energiu.

V roku 2014 bol vykonaný vedecký výskum, ktorý skúmal vplyv WHM na imunitný systém. Štúdia publikovaná v prestížnom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) zahrňovala skupinu dobrovoľníkov, ktorí sa pod vedením Wima Hofa podrobili špecifickému dýchaciemu a otužovaciemu tréningu. Výsledky tejto štúdie ukázali, že u týchto osôb sa podarilo znížiť zápalovú reakciu a zvýšiť produkciu protizápalových molekúl, keď im bolo podané endotoxínové injekčné očkovanie, ktoré zvyčajne vyvoláva zápalové reakcie.

Podpora štúdií o otužovaní

Ďalšia štúdia publikovaná v časopise European Journal of Applied Physiology ukázala, že pravidelné otužovanie viedlo k zvýšeniu počtu prirodzených zabíjačských buniek (NK bunky) v tele, čo je typ bielych krviniek, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v boji proti vírusovým infekciám.

Okrem toho štúdie naznačujú, že pravidelné vystavovanie sa chladu môže zlepšiť antioxidačnú obranu organizmu, čo má pozitívny vplyv na celkové zdravie. Zníženie oxidačného stresu a zápalov v tele prispieva k ochrane buniek pred poškodením a podporuje dlhovekosť.

Psychické aspekty otužovania a imunity

Okrem fyzických výhod má otužovanie aj pozitívny vplyv na duševné zdravie. Pravidelné vystavovanie sa chladu a používanie dýchacích techník môže znížiť úzkosť, zlepšiť náladu a zvýšiť schopnosť zvládať stres. Kortizol, hormón produkovaný pri strese, býva často spájaný s oslabením imunitného systému. Techniky ako WHM môžu pomôcť znížiť hladinu kortizolu v tele, čím podporujú zdravú a efektívnu imunitnú reakciu.

Štúdie ukazujú, že zvládanie stresu a otužovanie môžu zlepšiť imunologickú pamäť, čím sa telo stáva efektívnejšie pri boji proti budúcim infekciám.

Otužovanie má jednoznačne pozitívny vplyv na imunitný systém, čo potvrdzujú nielen empirické skúsenosti, ale aj viaceré vedecké štúdie. Techniky ako Wim Hofova metóda ukazujú, že vystavovanie sa chladu, v kombinácii s dýchacími cvičeniami a mentálnou koncentráciou, môže posilniť schopnosť tela odolávať infekciám a znížiť zápalové reakcie. Vzhľadom na tieto zistenia môže byť otužovanie účinným nástrojom pre zlepšenie celkového zdravia, zníženie stresu a posilnenie imunity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Ilustračná foto, zdroj: Vidar Nordli-Mathisen, Unsplash
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies