Vedeli ste, že SEVEROKÓREJSKÉ rakety, ktoré RUSKO použilo proti UKRAJINE, obsahovali AMERICKÉ komponenty? FAKTY a FOTO

NETKY.SK • 3 Október 2024, 15:51 • 2 min
Vedeli ste, že SEVEROKÓREJSKÉ rakety, ktoré RUSKO použilo proti UKRAJINE, obsahovali AMERICKÉ komponenty? FAKTY a FOTO

Podľa správy skupiny pre kontrolu zbrojenia a monitorovanie konvenčných zbraní Conflict Armament Research (CAR) majú rakety Pchjongjangu veľa západných technológií.

slovakia

left justify in out

Toto odhalila jedna zo správ

Vo februári 2024 skupina pre kontrolu zbrojenia a monitorovanie konvenčných zbraní Conflict Armament Research zverejnila správu, v ktorej tvrdí, že severokórejské balistické rakety, ktoré Rusko vypálilo na ciele na Ukrajine, boli naplnené americkými a inými súčiastkami západnej výroby.

V správe sa uvádza, že rakety Pchjongjangu obsahujú množstvo západných technológií.

Zistilo sa, že severokórejské rakety, ktoré získalo Rusko, a ktoré boli v januári a februári 2024 odpálené proti Ukrajine, obsahujú stovky komponentov, ktoré sa podľa správy dajú vystopovať v Spojených štátoch, Európe a ďalších krajinách sveta.

obrazok
Zdroj: Daily Digest
obrazok
Zdroj: Instagram @carinthefield

Conflict Armament Research so sídlom v Spojenom kráľovstve

Conflict Armament Research je globálna investigatívna skupina založená v roku 2011, ktorá pracuje v aktívnych ozbrojených konfliktoch s cieľom zdokumentovať používané zbrane a sledovať ich zdroje a dodávateľské reťazce. Skupina vydala správu o pozostatkoch severokórejských rakiet nájdených na Ukrajine.

 

Zameranie na zmiernenie nelegálneho obchodu so zbraňami 

Hlavným cieľom skupiny Conflict Armament Research (CAR) je lepšie pochopiť nelegálny obchod so zbraňami s cieľom zmierniť tok "konvenčných zbraní k neoprávneným používateľom", a preto skupina skúmala údajné pozostatky severokórejských rakiet na Ukrajine.

obrazok
Zdroj: Instagram @carinthefield
obrazok
Zdroj: Conflict Armament Research

Čo sa našlo v ruských severokórejských raketách?

Zvyšky a úlomky z ruských zásob severokórejských balistických rakiet nájdených pri útokoch na Charkov odhalili, že zbrane obsahovali 290 nedomácich súčiastok, z ktorých mnohé pochádzali od značkových spoločností zo Spojených štátov.

 

Väčšina nájdených súčiastok bola vyrobená v priebehu troch rokov

Ešte znepokojujúcejšie ako odhalenie západných súčiastok vo zvyškoch severokórejských rakiet v Moskve bolo zistenie, že väčšina nájdených súčiastok bola vyrobená v priebehu predchádzajúcich troch rokov.

obrazok
Zdroj: Daily Digest
obrazok
Zdroj: Daily Digest

Raketa bola pravdepodobne KN-23 alebo KN-24 

Nájdené zvyšky balistickej rakety boli podľa správy CAR pravdepodobne z KN-23 alebo KN-24 a 290 identifikovaných komponentov pozostávalo z 50 jedinečných modelov. Identifikačné znaky odhalili pôvod niektorých komponentov.

 

Súčasti pochádzali od spoločností z celého sveta

Súčasti pochádzali od dvadsiatich šiestich spoločností so sídlom v ôsmich krajinách, medzi ktorými boli Čína, Nemecko, Japonsko, Holandsko, Singapur, Švajčiarsko, Taiwan a USA. Sedemdesiatpäť percent súčiastok pochádzalo z USA.

 

obrazok
Zdroj: Daily Digest
obrazok
Zdroj: Daily Digest

16 percent súčiastok pochádzalo z Ázie a 9 percent z Európy

Šestnásť percent súčiastok bolo spojených so spoločnosťami v Európskej únii, zatiaľ čo deväť percent bolo spojených so spoločnosťami registrovanými v Ázii. Sedemdesiatpäť percent identifikovateľných dátumových kódov ukázalo, že boli vyrobené v rokoch 2021 až 2023.

 

Dátumové kódy odhalili niekoľko znepokojujúcich skutočností

„Na základe týchto dátumov výroby CAR dospela k záveru, že raketa nájdená v Charkove nemohla byť zmontovaná pred marcom 2023," uvádza správa CAR a dodáva, že zistenia odhalili tri dôležité skutočnosti o severokórejských zbraniach.

obrazok
Zdroj: Daily Digest
obrazok
Zdroj: Daily Digest

Severná Kórea vyrába zbrane napriek sankciám 

Po prvé, ukázalo sa, že Severná Kórea bola schopná vyrábať moderné zbrane a integrovať do nich moderné komponenty ešte v roku 2023, a to napriek mnohým dlhodobým sankciám Bezpečnostnej rady OSN podľa spoločnosti CAR.

 

Pchjongjang môže napriek sankciám prepravovať svoje zbrane 

Po druhé, spoločnosť CAR oznámila, že napriek sankciám uvaleným na Severnú Kóreu môže táto krajina prepravovať svoje zbrane domácej výroby do Ruskej federácie po plnohodnotnej invázii na Ukrajinu v roku 2023.

 

obrazok
Zdroj: Daily Digest
obrazok
Zdroj: Daily Digest

Severná Kórea vyvinula sieť na obchádzanie sankcií 

Po tretie, objavenie sankcionovaných komponentov v severokórejských zbraniach naznačuje, že Pchjongjang vyvinul "robustnú akvizičnú sieť schopnú bez odhalenia obchádzať sankčné režimy, ktoré platia už takmer dve desaťročia".


"To, že ich Severná Kórea môže získať, nie je vôbec prekvapujúce," povedal pre agentúru Reuters Martyn Williams z 38 North, washingtonského projektu zameraného na Severnú Kóreu. "Myslím, že nikto si nepredstavoval, že sankčný režim dokáže zastaviť tok bežných súčiastok."

 

obrazok
Zdroj: Daily Digest
obrazok
Zdroj: Daily Digest

Viac špecializovaných komponentov by malo byť znepokojujúcich 

"V raketách je však oveľa viac špecializovaných komponentov a niektoré z nich nie sú na internete na jedno kliknutie... takže prítomnosť viac špecializovaných komponentov by bola znepokojujúcejšia," dodal Williams.

CAR neuviedla konkrétne spoločnosti 

CAR vo svojej správe neuviedla konkrétne spoločnosti, ktorých komponenty sa našli v severokórejskej balistickej rakete, ktorú Rusko použilo proti Ukrajine, ale uviedla, že zašle žiadosti o sledovanie každej zo spoločností, ktorej komponenty sa podľa nej našli v troskách.

 

obrazok
Zdroj: Daily Digest
obrazok
Zdroj: Daily Digest

Nie je to prvá správa o sankcionovaných súčiastkach v ruských zbraniach 

Zistenia CAR z februára 2024 neboli prvou správou tejto organizácie o sankcionovaných súčiastkach nájdených v zbraniach, ktoré Rusko použilo pri útoku na Ukrajinu. V novembri 2022 CAR zistila, že 82 % súčiastok v iránskych bezpilotných lietadlách bolo vyrobených v USA.

V iránskych bezpilotných lietadlách sa našlo viac ako 500 komponentov

Spoločnosť CAR zdokumentovala viac ako päťsto komponentov, ktoré zahŕňali viac ako dvesto jedinečných modelov štyroch rôznych bezpilotných lietadiel, ktoré boli identifikované ako výrobky spoločností z Ázie, Európy a Spojených štátov.


Tieto súčiastky pochádzali z celého sveta a USA

"Tieto súčiastky vyrábalo viac ako 70 výrobcov z 13 rôznych krajín a území, pričom 82 % z nich vyrobili spoločnosti so sídlom v Spojených štátoch," uvádza sa v správe CAR.

   

obrazok
Zdroj: Daily Digest
obrazok
Zdroj: Daily Digest


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: The Daily Digest, Foto: The Daily Digest
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies