Chrípka: Sezónne ochorenie, ktoré si zaslúži pozornosť + VIDEÁ

NETKY.SK • 3 Október 2024, 18:04 • 4 min
Chrípka: Sezónne ochorenie, ktoré si zaslúži pozornosť + VIDEÁ

BRATISLAVA - Chrípka, jedno z najčastejších sezónnych infekčných ochorení, sa najintenzívnejšie vyskytuje na jeseň, v zime a na jar. Toto vírusové ochorenie má tri typy – A, B a C – pričom najviac infekčný je typ A. Napriek nízkej úmrtnosti, ktorá sa pohybuje okolo 0,1 %, je dôležité chrípku nepodceňovať, pretože prechodená chrípka môže viesť k závažným komplikáciám.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jedným z najčastejších sezónnych infekčných ochorení na Slovensku je chrípka. Jej výskyt je najintenzívnejší na jeseň, v zime a na jar, zatiaľ čo v letných mesiacoch je vírus chrípky pomerne ojedinelý. Toto vírusové ochorenie je klasifikované do troch typov: A, B a C, pričom najviac infekčný je typ A, ktorý má aj niekoľko podtypov.

Napriek tomu, že úmrtnosť na chrípku sa pohybuje okolo 0,1 %, nie je rozumné túto chorobu podceňovať. Prekonaná chrípka môže mať vážne komplikácie, a to aj v prípade, ak pacient už niekoľko dní nemá teplotu, kašeľ či iné príznaky.

Zdroj: freepik.com

Rýchly nástup a príznaky

Na rozdiel od bežného prechladnutia, ktoré sa vyznačuje pomalším nástupom, chrípka sa zvyčajne objavuje veľmi rýchlo. Z plného zdravia môže človek za 24 až 48 hodín trpieť teplotou alebo horúčkou, ktorá môže vystúpiť až na 40 °C, pričom sa pridávajú zimnica a triaška.

Nasledujúce dni sa objavujú bolesti kĺbov a svalov, ako aj respiračné príznaky, ako sú suchosť a škriabanie v hrdle a dráždivý kašeľ. Po niekoľkých dňoch sa pridáva nádcha, plný nos a výtok z neho. Typické príznaky chrípky ustupujú zvyčajne do 3 až 5 dní, avšak úplné uzdravenie môže trvať 2 až 4 týždne.

Rizikové skupiny, ktoré sú najviac ohrozené, sú deti a osoby so zníženou imunitou. Prenos vírusu prebieha najčastejšie kvapôčkovou cestou, ako je kašeľ alebo kýchanie.

Prevencia a liečba

Najúčinnejšou prevenciou chrípky je každoročné očkovanie. Pri liečbe chrípky je dôležité zamerať sa na symptomatické pôsobenie a zmiernenie príznakov. Základom liečby je:

Pitný režim: Dôležité je doplňovanie tekutín, najlepšie čistej vody, bylinkových čajov (napríklad šalvie alebo zázvoru) a sýtych vývarov.

Obklady a kloktanie: Na uľahčenie dýchania a zmiernenie bolesti v hrdle sú účinné obklady z bylinkového odvaru a kloktanie so slanou vodou.

Oddych a čerstvý vzduch: Dostatočný odpočinok je nevyhnutný, najmä pre deti, tehotné ženy a osoby s oslabenou imunitou. Miestnosť je potrebné pravidelne vetrať.

Doplnenie vitamínov: Vitamíny C a D, minerály ako zinok a omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť posilniť imunitu. Dôležité je konzumovať ovocie, zeleninu a ryby.

Naparovanie: Pomáha uvoľniť dýchacie cesty a zmierniť bolesti v nose a hrdle.

Lieky na bolesť a horúčku: Pri silnejších symptómoch je možné užívať voľne predajné lieky ako ibuprofén alebo paracetamol.

Zdroj: freepik.com

Chrípka u detí a tehotných žien

Chrípka sa u detí najčastejšie objavuje na jeseň, keď sa vracajú do škôl a sú vystavené vyššiemu riziku prenosu. Príznaky sú podobné ako u dospelých, avšak môžu byť intenzívnejšie. Liečba zahŕňa symptomatické prostriedky, ako sú nosové spreje, sirupy a pastilky, ale aj domácu liečbu.

V tehotenstve je chrípka riziková, aj keď na prvý pohľad nemusí vyzerať ako vážne ochorenie. Môže mať komplikácie pre matku aj plod. Pre tehotné ženy je obzvlášť dôležité vyhnúť sa antibiotikám, pokiaľ to nie je nevyhnutné, a siahnuť po liekoch s paracetamolom, ktoré sú považované za bezpečné.

Chrípka je ochorenie, ktoré sa netreba podceňovať. Včasná diagnostika, prevencia a vhodná liečba môžu významne znížiť riziko komplikácií. Dôležité je pravidelné očkovanie, dodržiavanie pitného režimu, odpočinok a posilnenie imunity prostredníctvom zdravého životného štýlu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: zivotosprava.sk, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies