Britský premiér Starmer v Bruseli: Snaha o obnovenie vzťahov s EÚ a užšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obchodu

NETKY.SK • 3 Október 2024, 18:27 • 2 min
Britský premiér Starmer v Bruseli: Snaha o obnovenie vzťahov s EÚ a užšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obchodu

BRUSEL - Britský premiér Keir Starmer sa stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, aby prediskutoval možnosti obnovenia vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ. Starmer vyjadril túžbu po užšej spolupráci v oblastiach ako obrana, bezpečnosť a migrácia, pričom sa zameriava na pragmatický prístup k prekonaniu rozdielov po brexite. Oba subjekty však uznávajú, že akékoľvek zmeny budú vyžadovať náročné rokovania a dodržiavanie existujúcich dohôd.

slovakia

left justify in out

Britský premiér Keir Starmer sa stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v rámci svojho úsilia o obnovenie vzťahov s Európskou úniou a ako prvú príležitosť diskutovať s Bruselom o otázkach, ako je obchod, bezpečnosť a mobilita mladých ľudí.

Starmer, ktorého Labouristická strana v júli vyhrala voľby, uviedol, že jeho vláda sa nebude usilovať o všeobecné rokovania o dohode o brexite, na základe ktorej Británia v roku 2020 vystúpi z EÚ. Chce však upraviť vzťahy v mnohých oblastiach.

Jeho hlavným posolstvom je obnoviť väzby a dôveru s EÚ po tvrdých hádkach počas rokovaní o brexite. Ursula von der Leyenová sa vyjadrila, že jeho privítanie bolo veľmi srdečné.

"Pevne verím, že britská verejnosť si želá návrat k pragmatickému a rozumnému vedeniu, pokiaľ ide o vzťahy s našimi najbližšími susedmi," povedal Starmer v stredu po príchode do Bruselu. "Sme odhodlaní vrátiť tento vzťah na stabilný a pozitívny základ, ktorý si podľa mňa všetci želáme," dodal.

Starmer vyzval na užšiu spoluprácu v oblasti obrany a bezpečnosti vrátane energetickej bezpečnosti, ako aj v oblasti zmeny klímy, nelegálnej migrácie, a v oblasti hospodárskeho rastu, aby brexit fungoval v záujme Spojeného kráľovstva.

Trval na tom, že britská verejnosť si želá návrat k tomu, čo nazval rozumným vedením, pokiaľ ide o EÚ. Jeho európski partneri prikývli, ale bez väčšieho nadšenia.

Britský premiér Keir Starmer sa v Bruseli stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.
Britský premiér Keir Starmer sa v Bruseli stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.
Zdroj: France 24 / AFP / Nicolas Tucat

Blok stále ľutuje, že stratil Spojené kráľovstvo ako člena. Vyjadruje ľútosť nad obrovským množstvom času a politického kapitálu, ktoré Brusel vynaložil na rokovania o brexite. Nemá veľkú chuť na ďalšie zdĺhavé rokovania - a práve to bolo dnes oznámené - ak je riziko, že sa budú točiť v kruhu, vysoké. Lepšia spolupráca v oblasti bezpečnosti a obrany je najjednoduchšou a najspornejšou cestou zbližovania.

Európska únia súhlasí s jeho želaním uzavrieť spoločný bezpečnostný pakt, ale rozhovory o prekážkach pohybu tovaru a osôb by mohli byť zložitejšie. "Mali by sme preskúmať možnosti ďalšej spolupráce, pričom sa zameriame na úplné a dôsledné vykonávanie dohody o vystúpení," povedala von der Leyenová.

Hovorca Komisie v pondelok označil stretnutie s von der Leyenovou za "začiatok rozhovoru" o tom, ako by sa mohli vyvíjať vzťahy medzi Britániou a blokom. Vedúci predstavitelia EÚ síce privítali Starmerov priateľskejší tón, obe strany však uznali, že zmeny v podstate vzťahov budú predmetom náročných rokovaní, aj keď sa nedotknú hlavných princípov dohody o brexite.

Od ruskej invázie na Ukrajinu sa vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ zlepšili a obe strany spolupracujú na sankciách a obrannej podpore Kyjeva. Existujú však rozpory, najmä v otázke, či by sa britské podniky mali podieľať na úsilí EÚ o vyzbrojovanie. V otázke migrácie sa Spojené kráľovstvo a EÚ zhodujú na riešení problému pašovania ľudí, ale rozchádzajú sa v názoroch na riešenia. Francúzski a nemeckí ministri chcú, aby Spojené kráľovstvo ponúklo žiadateľom o azyl viac legálnych ciest.

Ďalšou spornou oblasťou je obchod, pričom Spojené kráľovstvo sa usiluje o menej prekážok, zatiaľ čo EÚ trvá na tom, že tieto prekážky vyplývajú z rozhodnutia Spojeného kráľovstva o brexite. Napriek ambíciám na hladšie obchodné vzťahy EÚ zdôrazňuje, že pred uzavretím nových dohôd sa musia dodržiavať existujúce dohody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, BBC, Foto: The Hindu / AFP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies