Bombardovanie utečeneckého tábora Tulkarm: Izraelský útok pripravil o život najmenej 18 ľudí na Západnom brehu Jordánu + VIDEÁ

NETKY.SK • 4 Október 2024, 08:16 • 2 min
Bombardovanie utečeneckého tábora Tulkarm: Izraelský útok pripravil o život najmenej 18 ľudí na Západnom brehu Jordánu + VIDEÁ

RAMALLÁH - Najmenej 18 ľudí zahynulo pri izraelskom útoku na utečenecký tábor Tulkarm na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda tvrdí, že útok bol zameraný na vedúceho infraštruktúry Hamasu, no zásahy zasiahli aj civilné oblasti vrátane kaviarne. Incident je súčasťou narastajúcich násilností v regióne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najmenej 18 ľudí zahynulo pri izraelskom útoku na utečenecký tábor Tulkarm na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedlo vo štvrtok večer miestneho času palestínske ministerstvo zdravotníctva na svojom účte na Telegrame.

Izraelská armáda uviedla, že jej stíhačky vykonali útok vo štvrtok v koordinácii s izraelskou vnútornou bezpečnostnou službou Šin Bet. Armáda v neskoršom vyhlásení uviedla, že sa zamerala na vedúceho infraštruktúry Hamasu v Tulkareme.

Bombardovanie bolo zamerané na štvrť al-Hamam v tábore Tulkarm a najmenej jedna strela zasiahla obľúbenú kaviareň v strede tábora v trojposchodovej budove, uviedli palestínski predstavitelia. Na miesto činu sa ponáhľali sanitky a prví záchranári. "Odsudzujeme masaker v tábore Tulkarm a považujeme okupačnú vládu za plne zodpovednú za jeho dôsledky," uviedol vo štvrtok vo vyhlásení úrad prezidenta Palestínskej samosprávy.

Predstaviteľ tábora Faisal Salama pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že útok bol vykonaný stíhačkou F-16.

Útok je vyvrcholením stupňujúcich sa útokov Izraela na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Od druhej intifády, palestínskeho povstania zo začiatku roku 2000, je to prvýkrát, čo bol utečenecký tábor Tulkarm bombardovaný raketou.

Od októbra 2023, keď Izrael začal vojnu proti pásmu Gazy, sa na okupovanom Západnom brehu prudko zvýšil počet izraelských vojenských náletov a útokov.

V auguste Izrael spustil rozsiahlu ofenzívu na severnom Západnom brehu Jordánu, ktorej cieľom boli mestá Džanín, Tulkarm a Tubas, pričom použil vojenské vrtuľníky a veľké konvoje obrnených vozidiel.

Šéf OSN pre ľudské práva Volker Turk v septembri uviedol, že veľké izraelské ofenzívy na okupovanom Západnom brehu sa niekedy uskutočňujú "v takom rozsahu, aký sme za posledné dve desaťročia nezažili".

Podľa agentúry OSN pre palestínskych utečencov (PDF) je utečenecký tábor Tulkarem domovom viac ako 21 000 ľudí, ktorí žijú na ploche len 0,18 km2.

Útok prichádza v čase, keď Izrael pokračuje v invázii do Libanonu, v noci zo štvrtka na piatok bombardoval časti Bejrútu a bojoval s Hizballáhom, a keď Izrael pokračuje vo vojne v Gaze, v ktorej zahynulo viac ako 41 000 ľudí, väčšinou žien a detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Middle East Eye, Al Jazeera, Foto: Reuters / Raneen Sawafta
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies