Očkovacia sezóna proti chrípke začína: Prečo by ste nemali podceniť vakcináciu?

NETKY.SK • 4 Október 2024, 09:20 • 2 min
Očkovacia sezóna proti chrípke začína: Prečo by ste nemali podceniť vakcináciu?

BRATISLAVA - Záujem Slovákov o očkovanie proti chrípke je dlhodobo nízky, no odborníci varujú: chrípka môže mať vážny priebeh, najmä u rizikových skupín. Pravidelné očkovanie je účinnou prevenciou, ktorá znižuje riziko komplikácií a potrebu antibiotík. Prečo je teraz ten správny čas nechať sa zaočkovať?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Začala sa očkovacia sezóna proti chrípke, avšak záujem Slovákov o vakcináciu je stále nízky. Napriek opakovaným odporúčaniam odborníkov, chrípkové očkovanie zostáva na periférii záujmu verejnosti.

Chrípka je sezónne ochorenie, ktoré môže u rizikových skupín obyvateľstva, ako sú starší ľudia, osoby s oslabenou imunitou či deti, vyvolať vážne zdravotné komplikácie.

Odborníci zdôrazňujú, že najúčinnejšou prevenciou je pravidelné očkovanie, ktoré môže ochrániť pred ťažkým priebehom ochorenia a znížiť potrebu používania antibiotík.

"Treba si uvedomiť, že vírusy majú naozaj veľký potenciál a môžu poškodzovať rôzne tkanivá a spôsobiť ďalšie poškodenie," varuje lekárka vakcinačného centra Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice. Uviedla tiež, že práve včasná prevencia prostredníctvom vakcinácie môže predísť rozvoju komplikácií, ktoré chrípka môže spôsobiť.

Prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška zdôrazňuje, že zaočkovaný človek má veľmi vysokú pravdepodobnosť, že chrípku nedostane. "Samotná chrípka nie je dôvodom na podávanie antibiotík. My musíme urobiť všetko preto, aby sme tie antibiotiká podávali čo najmenej a čo najracionálnejšie. Jedným z prístupov je práve očkovanie," vysvetľuje Jarčuška.

Vysvetľuje tiež, že ak je pacient zaočkovaný, pravdepodobnosť nákazy vírusovým ochorením, na ktoré môže nadväzovať bakteriálna infekcia, je veľmi nízka. Tým sa znižuje aj potreba používania antibiotík, čo je dôležité z hľadiska boja proti rezistencii na antibiotiká.

Napriek týmto odporúčaniam je Slovensko v očkovaní proti chrípke na chvoste medzi krajinami Európskej únie. "Jednoznačne odporúčam očkovanie. Benefit je omnoho väčší ako riziko. Riziká sú minimálne – ide len o pár dní miernych nežiaducich účinkov, ktoré potom odoznejú a pacient je v poriadku," uviedol Martin Novotný, zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP.

Lekári preto odporúčajú začať s očkovaním ešte predtým, ako sa ochorenie rozšíri do epidémie. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach zdravotníci očkujú vždy v utorok, stredu a vo štvrtok. Toto opatrenie má za cieľ zvýšiť dostupnosť očkovania pre širokú verejnosť a minimalizovať následky chrípkovej sezóny na Slovensku.

Podľa odborníkov je potrebné zmeniť prístup k očkovaniu na úrovni celej spoločnosti a zdôrazňovať výhody vakcinácie, aby sa zvýšil záujem ľudí o ochranu seba a svojho okolia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: UNLP Košice, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies