Liek Paxlovid na liečbu COVID-19 je na Slovensku dostupný: Kto ho môže dostať?

NETKY.SK • 4 Október 2024, 09:35 • 2 min
Liek Paxlovid na liečbu COVID-19 je na Slovensku dostupný: Kto ho môže dostať?

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR potvrdilo, že liek Paxlovid, určený na liečbu COVID-19 u rizikových pacientov, je v dostatočných zásobách. Očakáva sa, že jeho dostupnosť pomôže zmierniť priebeh ochorenia a znížiť riziko komplikácií. Zistite, kto má na liek nárok a ako ho získať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky oznámilo, že pre pacientov s ochorením COVID-19 je aj naďalej k dispozícii liek Paxlovid v dostatočnom množstve. Tento liek je určený najmä na liečbu pacientov s miernym a ťažkým priebehom ochorenia a jeho dostupnosť je zabezpečená v rámci celej krajiny.

Zásoby lieku, ktoré rezort zdravotníctva obstaral, sú u držiteľa povolenia na veľkodistribúciu liekov, čo znamená, že obyvatelia Slovenska sa nemusia obávať prípadného výpadku.

Liek Paxlovid môže predpísať ošetrujúci lekár na základe receptu alebo prostredníctvom elektronického preskripčného záznamu (ereceptu). Okrem hospitalizovaných pacientov je liek dostupný aj pre tých, ktorí majú pozitívny antigénový test vykonaný v domácom prostredí a spĺňajú kritériá rizikovej skupiny.

Podmienkou je, aby sa liek podal do piatich dní od nástupu prvých symptómov, čím sa zvyšuje jeho účinnosť pri prevencii ťažkého priebehu ochorenia.

Rizikové skupiny, pre ktoré je Paxlovid primárne určený, zahŕňajú pacientov nad 60 rokov, osoby s chronickými srdcovocievnymi ochoreniami, pacientov s cukrovkou a pokročilými chronickými komplikáciami, s neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc či artériovou hypertenziou.

Liek je tiež určený pre pacientov so závažnou poruchou imunity alebo tých, ktorí na základe lekárskeho posúdenia majú zvýšené riziko komplikácií súvisiacich s ochorením COVID-19.

Ministerstvo zdravotníctva preto vyzýva pacientov patriacich do týchto skupín, aby sa v prípade pozitívneho výsledku testu na COVID-19 neodkladne obrátili na svojho ošetrujúceho lekára.

Včasné podanie lieku Paxlovid môže výrazne zmierniť priebeh ochorenia a znížiť riziko závažných zdravotných komplikácií, čím sa podporuje lepší priebeh liečby a rýchlejšie zotavenie pacientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies