Prevádzka záchytiek na Slovensku je problém: Kto by mal niesť zodpovednosť za ich financovanie?

NETKY.SK • 4 Október 2024, 09:51 • 2 min
Prevádzka záchytiek na Slovensku je problém: Kto by mal niesť zodpovednosť za ich financovanie?

BRATISLAVA - Zriadenie protialkoholických izieb na Slovensku viazne kvôli vysokým nákladom, ktoré by mali hradiť obce. Ministerstvo zdravotníctva a Ministerstvo vnútra hľadajú riešenie, kto by mal tieto zariadenia financovať a spravovať. Prečo je zavedenie záchytiek také komplikované a aké sú možné riešenia?

slovakia

left justify in out

Vytvorenie a prevádzka protialkoholických izieb, známych ako záchytky, je podľa súčasnej legislatívy na Slovensku prakticky neuskutočniteľná. Denné náklady na zriadenie jednej takejto izby sa odhadujú na približne 1 000 eur, čo predstavuje významnú finančnú záťaž pre obce.

Téma bola predmetom rokovania medzi štátnymi tajomníkmi Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) a Ministerstva vnútra SR (MV SR) ešte v júni tohto roka, no doteraz sa k definitívnemu riešeniu nepristúpilo.

Podľa vyjadrenia komunikačného odboru MZ SR by tieto náklady musela podľa platnej právnej úpravy hradiť obec, ktorá o zriadenie protialkoholickej izby požiada. Obec by mala následne náklady vymáhať od osôb, ktoré by do záchytky umiestnila.

Takýto mechanizmus je však v praxi veľmi ťažko realizovateľný, čo predstavuje hlavný problém pri zavádzaní protialkoholických izieb do systému.

Rezort zdravotníctva tiež zdôraznil, že primárnym účelom zriadenia protialkoholických izieb nie je poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ale ochrana verejného poriadku. Z tohto dôvodu by záchytky mali patriť do gescie Ministerstva vnútra, a nie zdravotníctva.

Diskusia medzi jednotlivými subjektmi je preto kľúčová, aby sa určili jasné kompetencie a financovanie prevádzky takýchto zariadení.

Štátni tajomníci sa dohodli, že Ministerstvo zdravotníctva zorganizuje stretnutie zástupcov všetkých relevantných subjektov, na ktorom sa bude rokovať o potrebe a forme fungovania záchytiek.

Cieľom je nájsť optimálne riešenie a zabezpečiť, aby bol tento projekt realizovateľný v praxi. Okrem financovania bude na stretnutí dôležité diskutovať aj o tom, ktorá inštitúcia by mala prevziať zodpovednosť za zriadenie a riadenie protialkoholických izieb.

Aj napriek tejto iniciatíve ostáva budúcnosť záchytiek na Slovensku neistá. Aktuálna legislatíva neposkytuje obciam a mestám dostatočnú podporu na to, aby mohli zriadiť a efektívne prevádzkovať tieto zariadenia.

Očakáva sa preto, že záverečné rokovania by mohli priniesť zmeny, ktoré pomôžu riešiť tento dlhodobý problém a zároveň prispieť k zlepšeniu verejného poriadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies