Čínsky prezident Si Ťin-pching hovorí, že bude pokračovať v rozširovaní všestrannej praktickej spolupráce medzi Čínou a Ruskom

NETKY.SK • 4 Október 2024, 10:33 • 2 min
Čínsky prezident Si Ťin-pching hovorí, že bude pokračovať v rozširovaní všestrannej praktickej spolupráce medzi Čínou a Ruskom

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu vyhlásil, že je pripravený spolupracovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a využiť príležitosť 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov na ďalšie rozširovanie všestrannej praktickej spolupráce.

slovakia

left justify in out

Si to uviedol v blahoprajnom posolstve zaslanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k 75. výročiu nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Čína a Rusko, obe hlavné krajiny sveta a kľúčové rozvíjajúce sa trhy, sú si navzájom najväčšími susedmi, povedal Si.

Od nadviazania diplomatických vzťahov pred 75 rokmi obe strany neustále zvyšovali kvalitu bilaterálnych väzieb na základe základných záujmov oboch krajín a oboch národov, pričom vychádzali z historických skúseností, dodal.

Trvalá dobrá susedská spolupráca, komplexná strategická koordinácia a vzájomne prospešná spolupráca sa stali najdôležitejšími črtami dvojstranných vzťahov medzi Čínou a Ruskom, povedal Si.

Poukázal na to, že najmä od začiatku novej éry obe strany pod strategickým vedením oboch prezidentov a tvárou v tvár hlbokým zmenám, aké sa udiali za celé storočie, pokračovali v prehlbovaní vzájomnej politickej dôvery, dosiahli pozoruhodné výsledky v praktickej spolupráci a získali hlbokú podporu pre priateľstvo generácií, čím významne prispeli k zlepšeniu blahobytu oboch národov a k podpore rovnoprávneho a usporiadaného multipolárneho sveta a inkluzívnej hospodárskej globalizácie, z ktorej majú prospech všetci.

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú na fotografii počas stretnutia v Pekingu 4. februára 2022.
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú na fotografii počas stretnutia v Pekingu 4. februára 2022.
Zdroj: AFP / Sputnik / Alexei Druzhinin

Prezident Si Ťin-pching povedal, že si vysoko váži rozvoj čínsko-ruských vzťahov a je pripravený spolupracovať s Putinom, aby využili príležitosť 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov, pevne nasmerovali bilaterálne vzťahy správnym smerom, pokračovali v rozširovaní všestrannej praktickej spolupráce, spoločne podporovali vysokokvalitný rozvoj a modernizáciu oboch krajín, aby sme tak prispeli k ochrane svetového mieru a stability a podporili budovanie spoločenstva so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo.

Putin vo svojom posolstve Si Ťin-pchingovi úprimne zablahoželal k výročiu nadviazania vzťahov. Pred trištvrte storočím jeho krajina ako prvá na svete uznala Čínsku ľudovú republiku (ČĽR) a rýchlo s ňou nadviazala úzku spoluprácu, povedal.

V súčasnosti rusko-čínske vzťahy dosiahli najvyššiu úroveň v histórii, povedal Putin. Dodal, že obe strany aktívne spolupracujú v oblasti politiky, hospodárstva a obchodu, vedy a techniky, ako aj v iných oblastiach, účinne koordinujú svoje aktivity v medzinárodných a regionálnych záležitostiach a spoločne pracujú na budovaní spravodlivého multipolárneho svetového poriadku.

Putin tiež vyjadril presvedčenie, že obe strany budú v plnej miere realizovať konsenzus dosiahnutý počas stretnutí so Si Ťin-pchingom ďalej upevňovať rusko-čínske komplexné strategické partnerstvo koordinácie pre novú éru s cieľom podporiť bezpečnosť a stabilitu na euroázijskom kontinente i mimo neho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: CNBC / Reuters / Aris Messinis
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies