Chaos na Haiti: Nočný útok gangu Gran Grif si vyžiadal 11 obetí, tisíce obyvateľov utekajú pred násilím

NETKY.SK • 4 Október 2024, 11:09 • 2 min
Chaos na Haiti: Nočný útok gangu Gran Grif si vyžiadal 11 obetí, tisíce obyvateľov utekajú pred násilím

PORT-AU-PRINCE - Pri nočnom útoku gangu Gran Grif v meste Pont-Sonde na Haiti zahynulo najmenej 11 ľudí a desiatky utrpeli zranenia, keď ozbrojenci podpaľovali budovy a popravovali ľudí na uliciach. Tisíce obyvateľov opúšťajú mesto v snahe nájsť útočisko v pobrežnom meste Saint-Marc. Násilnosti v regióne Artibonite, ktorý trpí aj vážnou hladovou krízou, sú dôkazom narastajúceho vplyvu mocných gangov mimo hlavného mesta.

slovakia

left justify in out

Pri nočnom útoku v jednom z haitských miest, ktorý viedol gang Gran Grif, zahynulo najmenej 11 ľudí a desiatky utrpeli zranenia, informoval vo štvrtok miestny denník Le Nouvelliste, podľa ktorého mocné ozbrojené gangy rozširujú svoj vplyv z hlavného mesta.

Tisíce obyvateľov opustili mesto Pont-Sonde, ktoré sa nachádza približne 100 km severne od hlavného mesta. Snažia sa nájsť útočisko v pobrežnom meste Saint-Marc, uviedol Le Nouvelliste.

Iné médiá informovali, že počet obetí sa môže pohybovať v desiatkach. Haitská národná polícia pre agentúru Reuters uviedla, že pri útoku zahynulo niekoľko ľudí a niekoľko bolo ťažko zranených. Neskôr uviedla, že do oblasti boli vyslaní agenti z taktickej jednotky UTAG na boj proti gangom.

"Polícia dostala oficiálny pokyn obnoviť poriadok a zabrániť všetkým, ktorí rozsievajú teror v departemente Artibonite, aby spôsobili škodu," uviedlo haitské ministerstvo spravodlivosti vo vyhlásení. "Tieto zločiny nezostanú nepotrestané."

Žena tlačí vozík po tom, čo Haiťanom umožnili vstup na trh s potrebnými vecami a obchodom, keďže násilie gangov pokračuje po odstúpení haitského premiéra Ariela Henryho, na farmárskom trhu v pohraničnom meste Dajabon v Dominikánskej republike, 18. marca 2024.
Žena tlačí vozík po tom, čo Haiťanom umožnili vstup na trh s potrebnými vecami a obchodom, keďže násilie gangov pokračuje po odstúpení haitského premiéra Ariela Henryho, na farmárskom trhu v pohraničnom meste Dajabon v Dominikánskej republike, 18. marca 2024.
Zdroj: Reuters / Fran Afonso

Muži z gangu, ktorý viedol 36-ročný Luckson Elan, podpaľovali budovy a popravovali ľudí na uliciach. Pont-Sonde, hlavné mesto produkcie ryže v tamojšom regióne, sa nachádza v haitskom departemente Artibonite.

V Artibonite došlo k najhorším násilnostiam mimo hlavného mesta, čo ešte zhoršilo hladovú krízu, v dôsledku ktorej polovica obyvateľstva trpí vážnym nedostatkom potravín a tisíce ľudí v hlavnom meste Port-au-Prince čelia hladomoru.

Počet vnútorne vysídlených osôb v dôsledku konfliktu medzitým prekročil 700 000 a za šesť mesiacov sa takmer zdvojnásobil napriek čiastočnému nasadeniu misie podporovanej OSN, ktorej úlohou je pomáhať nedostatočným policajným zložkám obnoviť poriadok.

Susedná Dominikánska republika v stredu uviedla, že zvýši počet deportácií migrantov až na 10 000 týždenne, pričom sa odvolala na pomalý a obmedzený pokrok bezpečnostnej misie, o ktorú haitská vláda prvýkrát požiadala v roku 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, U.S News & World Report, StratNews Global, Foto: WION / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies