Ceny za architektúru CE ZA AR 2024: Ocenenia pre najlepšie projekty v Bratislave

NETKY.SK • 4 Október 2024, 14:14 • 2 min
Ceny za architektúru CE ZA AR 2024: Ocenenia pre najlepšie projekty v Bratislave

BRATISLAVA - Vo štvrtok večer sa v bratislavskej Starej tržnici konalo vyhlásenie laureátov 23. ročníka Ceny za architektúru CE ZA AR 2024. Ocenenia boli udelené šiestim víťazným projektom, medzi ktorými vynikajú Drevodom Devín, bytový dom Podun a prístavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi. Cena Patrón architektúry 2024 bola udelená občianskemu združeniu Čierne diery za ich prácu na obnove zabudnutého architektonického dedičstva.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok večer sa v bratislavskej Starej tržnici uskutočnilo vyhlásenie laureátov 23. ročníka Ceny za architektúru CE ZA AR 2024, ktorú organizuje Slovenská komora architektov (SKA).

Porota, ktorá mala na výber zo 24 nominácií, ocenila šesť víťazných projektov v rôznych kategóriách.

Predsedníčka medzinárodnej poroty Petra Kunarová vyzdvihla vysokú kvalitu realizácií v tohtoročnej súťaži, pričom sa zamerala na rôzne typy architektúry, vrátane občianskych budov a krajinnej architektúry. "Streli sme sa tiež s množstvom skvelých príkladov udržateľnej architektúry, a to predovšetkým v oblasti rekonštrukcií," skonštatovala.

Medzi víťazmi sa v kategórii rodinné domy umiestnil Drevodom Devín v Bratislave. Ocenenie za najlepší bytový dom získal bytový dom Podun, ktorý takisto sídli v Bratislave. V kategórii občianske a priemyselné budovy bola ocenená prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi.

V oblasti interiéru vyhral projekt interiér bytu "Bazén", zatiaľ čo ocenenie za exteriér putovalo do Urban Residence - Obytného dvora v Bratislave. Cenu za fenomény architektúry si odniesli Apartmány v Rožňavskom kláštore.

Okrem jednotlivých kategórií bola udelená aj cena Patrón architektúry 2024, ktorú získalo občianske združenie Čierne diery. Toto združenie bolo ocenené za neúnavnú snahu vynášať "cenné objekty architektonického dedičstva z pomyselných 'čiernych dier' znovu na svetlo".

Od roku 2014 sa zameriava na objavovanie zabudnutých architektonických pamiatok a umeleckých diel po celom Slovensku, s osobitným zameraním na historické industriálne lokality.

Petra Kunarová dodala, že architektúra má nielen schopnosť odrážať spoločenské dianie, ale aj formovať ho.

"Som presvedčená, že architektúra je disciplínou kultúrotvornou, ktorá nielen odráža, ale zároveň i formuje spoločenské dianie. Preto má, jednoznačne a bez pochýb, architektúra zmysel," uzavrela.

Tento ročník Ceny za architektúru CE ZA AR tak opäť potvrdil význam a vplyv architektúry na kultúru a spoločnosť na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: CE ZA AR, Foto: cezaar.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies