Izraelské stíhačky zničili tunel Hizballáhu na pašovanie iránskych zbraní medzi Libanonom a Sýriou + VIDEO

NETKY.SK • 4 Október 2024, 14:07 • 2 min
Izraelské stíhačky zničili tunel Hizballáhu na pašovanie iránskych zbraní medzi Libanonom a Sýriou + VIDEO

Izraelské obranné sily oznámili, že ich stíhačky zničili tunel využívaný Hizballáhom na pašovanie iránskych zbraní medzi Libanonom a Sýriou. Tunel prevádzkovala jednotka 4400, ktorej cieľom je zabezpečiť dodávky zbraní z Iránu do Libanonu. Útok bol súčasťou širšej operácie zameranej na zničenie teroristickej infraštruktúry Hizballáhu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izraelské obranné sily v piatok uviedli, že stíhačky v noci zasiahli dva kilometre dlhý tunel, ktorý prechádzal medzi Libanonom a Sýriou a ktorý podľa armády využíval Hizballáh na pašovanie iránskych zbraní.

Podľa IDF tunel prevádzkovala jednotka 4400 Hizballáhu, ktorej úlohou je dodávať zbrane z Iránu a od jeho zástupcov do Libanonu.

Útok IAF na tunel sa uskutočnil na základe spravodajských informácií poskytnutých spravodajským riaditeľstvom IDF a podarilo sa mu zničiť teroristickú infraštruktúru a skladovacie zariadenia zbraní, uviedla armáda.

Okrem toho sa údajne útočilo aj na infraštruktúru Hizballáhu v blízkosti hraničného priechodu Masnaa medzi Sýriou a Libanonom.

Ľudia utekajúci pred zintenzívnením bojov v Libanone prechádzajú okolo krátera, ktorý vznikol po izraelskom útoku na infraštruktúru pre pašovanie zbraní Hizballáhu v oblasti Masnaa na libanonskej strane hraničného priechodu so Sýriou 4. októbra 2024.
Ľudia utekajúci pred zintenzívnením bojov v Libanone prechádzajú okolo krátera, ktorý vznikol po izraelskom útoku na infraštruktúru pre pašovanie zbraní Hizballáhu v oblasti Masnaa na libanonskej strane hraničného priechodu so Sýriou 4. októbra 2024.
Zdroj: The Times Of Israel / AFP / Hassan Jarrah

Bolo to prvýkrát, čo armáda oznámila zničenie tunela medzi Libanonom a Sýriou. IDF tiež v piatok oznámili, že v noci na sobotu uskutočnili samostatný nálet na "infraštruktúru" na hlavnom hraničnom priechode Libanonu so Sýriou po tom, ako identifikovali pokus o dodávku iránskych zbraní Hizballáhu cez civilný priechod.

Libanonský minister dopravy Ali Hamieh, člen Hizballáhu, pre agentúru Reuters uviedol, že úder vytvoril 4-metrový kráter vedľa hraničného priechodu Masnaa, ktorý uzavrel hlavnú trasu Libanonu do Sýrie.

"Tieto údery sa pridali k likvidácii veliteľa jednotky 4400, teroristu Mohammeda Jaafara Katzira, začiatkom tohto týždňa," uviedla IDF a dodala, že armáda bude pokračovať v útokoch na teroristickú infraštruktúru a pašovanie zbraní, ktoré by mohli poškodiť izraelských civilistov alebo vojakov.

Libanonská vláda uviedla, že za posledných desať dní využilo túto cestu na útek do Sýrie v súvislosti s eskaláciou bojov približne 310 000 ľudí, väčšinou Sýrčanov.

IDF uviedli, že zintenzívnili úsilie, aby zabránili dodávkam zbraní z Iránu do Hizballáhu cez Sýriu. V utorok bol pri útoku na Bejrút zabitý veliteľ jednotky 4400 Hizballáhu.

K útoku na hraničný priechod došlo niekoľko hodín po masívnom izraelskom leteckom útoku na Bejrút, ktorého terčom bol údajne Hashem Safieddine, zjavný nástupca dlhoročného šéfa Hizballáhu Hassana Nasralláha, a to v sídle spravodajskej služby teroristickej skupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Jeruzalem Post, Foto: IDF
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies