Slovensko a Kazachstan posilňujú spoluprácu: Štátny tajomník viedol slovenskú delegáciu na medzivládnom zasadnutí v Astane

NETKY.SK • 4 Október 2024, 16:14 • 2 min
Slovensko a Kazachstan posilňujú spoluprácu: Štátny tajomník viedol slovenskú delegáciu na medzivládnom zasadnutí v Astane

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vladimír Šimoňák viedol slovenskú delegáciu na 10. zasadnutí Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Kazašskou republikou. Dvojdňové podujatie, ktoré sa konalo v hlavnom meste Kazachstanu, v Astane, bolo zamerané na posilnenie bilaterálnych vzťahov v oblasti priemyslu, obchodu, energetiky a obranného priemyslu.

slovakia

left justify in out

"Slovensko a Kazachstan majú dlhoročnú spoluprácu v sektoroch, akými sú energetika a priemysel. Našou ambíciou je túto spoluprácu prehĺbiť a rozšíriť o nové oblasti," uviedol Vladimír Šimoňák v rámci plenárneho zasadnutia, ktorému predsedal za slovenskú stranu spolu s námestníkom ministra pre ekológiu a prírodné zdroje Kazašskej republiky Sharbievom Nurkenom.

Súčasťou slovenskej delegácie bolo aj 37 podnikateľských subjektov z rôznych odvetví, vrátane energetiky, obranného priemyslu, dopravy, zdravotníctva, životného prostredia a poľnohospodárstva, ktoré počas Podnikateľského fóra absolvovali stretnutia s kazašskými partnermi.

Podnikateľské fórum, organizované kazašským KAZINVEST a slovenským SARIO, prinieslo príležitosti na vytvorenie nových obchodných kontaktov medzi slovenskými a kazašskými podnikateľmi, čo prispeje k ďalšiemu rastu obchodnej a investičnej spolupráce medzi oboma krajinami.

Slovenské spoločnosti deklarujú intenzívny záujem o spoluprácu s kazašskými spoločnosťami, nielen v rámci zahranično-obchodnej výmeny, ale aj vzájomných investícií.

"Podnikateľské fórum a B2B stretnutia, ktoré sme zorganizovali, predstavujú kľúčový krok k rozvoju konkrétnych projektov, ktoré posilnia našu ekonomickú spoluprácu. Teší ma záujem slovenských firiem o spoluprácu s Kazachstanom a môžem konštatovať, že ide o najväčšiu obchodnú delegáciu, ktorá sprevádzala politického predstaviteľa. Verím, že dnešné rokovania sa pretavia do konkrétnych výsledkov," dodal Šimoňák.

 

Spolupráca v energetike a obrannom priemysle

Hlavnou témou oficiálnych rokovaní bola spolupráca v oblasti jadrovej energetiky. Slovensko prišlo do Astany s ponukou projektov zameraných na výmenu skúseností pri výstavbe a prevádzke jadrových elektrární, ako aj na budovanie technickej infraštruktúry pre jadrový priemysel.

Slovenské spoločnosti ako JAVYS a VUJE predstavili konkrétne návrhy spolupráce v oblasti jadrovej bezpečnosti a dekontaminácie. Kazachstan, ktorý je svetovým lídrom v ťažbe uránu, sa zaujíma o slovenské know-how v oblasti vyraďovania jadrových elektrární.

"Skúsenosti slovenských firiem v oblasti dekontaminácie a vyraďovania jadrových zariadení sú jedinečným prínosom, ktorý môže mať komerčný potenciál aj na kazašskom trhu," doplnil Šimoňák.

Slovenské investície a obchodná výmena

K 1. decembru 2022 dosiahol celkový objem priamych investícií slovenských subjektov do ekonomiky Kazachstanu 23,4 miliónov dolárov. V Kazachstane pôsobí 31 slovenských spoločností, z ktorých mnohé sa zameriavajú na energetiku, infraštruktúru a technológie.

Vzájomný obchod medzi Slovenskom a Kazachstanom má za ostatných sedem rokov rastúcu tendenciu, v roku 2023 bol obrat viac ako 175 miliónov eur s medziročným rastom 6,1 %.  Hlavnými exportnými komoditami Slovenska do Kazachstanu sú osobné automobily (40 %), kotly na ústredné kúrenie (8,4 %), traktory (4,2 %) a ďalšie priemyselné výrobky.

Záverečným bodom podujatia bolo podpísanie Protokolu o spolupráci, ktorý definuje nové kroky a ciele pre ďalšiu hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi Slovenskom a Kazachstanom. Ďalšie zasadnutie komisie by sa malo konať v roku 2026 na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MH SR, Foto: X/Slovensko v EU
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies