Maurícius chce získať späť zvrchovanosť nad súostrovím Čagos od Británie

NETKY.SK • 4 Október 2024, 17:39 • 2 min
Maurícius chce získať späť zvrchovanosť nad súostrovím Čagos od Británie

PORT LOUIS - Maurícijská republika po viac ako polstoročí opäť získa zvrchovanosť nad súostrovím Čagos, skupinou vzdialených, ale strategicky dôležitých ostrovov v Indickom oceáne, oznámil vo štvrtok úrad maurícijského premiéra.

slovakia

left justify in out

V spoločnom vyhlásení maurícijskej a britskej vlády obe strany potvrdili, že dosiahli "historickú" politickú dohodu o výkone zvrchovanosti nad súostrovím Čagos.

"Dnešná politická dohoda je podmienená dokončením zmluvy a podporných právnych nástrojov, ktoré sa obe strany zaviazali dokončiť čo najskôr. Podľa podmienok tejto zmluvy bude Spojené kráľovstvo súhlasiť s tým, že Maurícius je zvrchovaný nad súostrovím Čagos vrátane ostrova Diego Garcia," uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa vyhlásenia sú obe krajiny "odhodlané zabezpečiť dlhodobú, bezpečnú a efektívnu prevádzku existujúcej základne na ostrove Diego Garcia, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v regionálnej a globálnej bezpečnosti, a dohodnú sa na tom v zmluve".

Na archívnej snímke z 8. mája 2017 je časť cesty v tvare písmena U na južnom pobreží Maurícia.
Na archívnej snímke z 8. mája 2017 je časť cesty v tvare písmena U na južnom pobreží Maurícia.
Zdroj: Xinhua / Wu Changwei

Po dvoch rokoch rokovaní ide o "zásadný moment v našich vzťahoch a prejav nášho trvalého záväzku k mierovému riešeniu sporov a právnemu štátu", dodáva sa vo vyhlásení.

Súostrovie Čagos bolo odčlenené od Maurícia v roku 1965, keď bol Maurícius britskou kolóniou. Británia si odvtedy ponechala ostrovy vo vlastníctve, zatiaľ čo Maurícius si naďalej nárokuje na ich zvrchovanosť.

Vo februári 2019 Medzinárodný súdny dvor, ktorý je zároveň hlavným súdnym orgánom Organizácie Spojených národov, udelil Mauríciu víťazstvo, keď v poradnom stanovisku dospel k záveru, že britská vláda má "povinnosť čo najrýchlejšie ukončiť správu súostrovia Čagos".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Wu Changwei
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies