Základné zručnosti pre dospelých: Kľúč k zamestnateľnosti a osobnému rastu v modernom svete

NETKY.SK • 4 Október 2024, 18:03 • 2 min
Základné zručnosti pre dospelých: Kľúč k zamestnateľnosti a osobnému rastu v modernom svete

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva vyhlásilo novú dopytovo-orientovanú výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Programu Slovensko s názvom Rozvoj základných zručností dospelých – cesta k inklúzii a zamestnateľnosti. Výška finančných prostriedkov určených na vyčerpanie je 6 000 000 eur.

slovakia

left justify in out

K základným zručnostiam, ktoré by mali ovládať dospelí vo veku 16 až 65 rokov, patrí čitateľská, matematická a digitálna gramotnosť – teda schopnosť riešiť problémy pomocou informačno-komunikačných technológií v technologicky vyspelom prostredí.

Tieto zručnosti sú dnes nevyhnutné nielen v zamestnaní, ale aj v každodennom živote. Projekty, ktoré sú zamerané na rozvoj gramotností dospelých, pomáhajú jednotlivcom v osobnom raste a podporujú ich celoživotné vzdelávanie. Vďaka tomu si ľahšie nájdu uplatnenie na trhu práce, aj v spoločnosti ako celku.

"Chceme ľuďom uľahčiť prístup k vzdelaniu v každom veku a dať druhú šancu tým, ktorí nemajú dostatočnú kvalifikáciu na to, aby sa uplatnili na pracovnom trhu a aktívnejšie sa zapojili do spoločnosti," povedal minister školstva Tomáš Drucker.  

Cieľom výzvy v rámci priority 4P3 Zručnosti pre lepšiu adaptabilitu a inklúziu je podpora dospelých s nízkym vzdelaním (ISCED 1/2). Realizované projekty prispejú k zvýšeniu zamestnateľnosti, sociálnej inklúzie a rovnosti príležitostí.

Oprávnenými žiadateľmi sú organizácie, ktoré sa zameriavajú na rozvoj základných zručností u dospelých prostredníctvom individuálnych a skupinových aktivít.

Tieto aktivity majú za cieľ pomôcť nadobudnúť, rozvíjať alebo upevniť ich základné zručnosti a prispieť k zlepšeniu postavenia nízkokvalifikovaných osôb na trhu práce, pomôcť k zvýšeniu kvality ich života a zníženiu ich spoločenskej marginalizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies