Klobásy, gaštany, prosecco aj med - to všetko ponúkajú októbrové gastropodujatia na Slovensku a v okolí

NETKY.SK • 6 Október 2024, 09:36 • 2 min
Klobásy, gaštany, prosecco aj med - to všetko ponúkajú októbrové gastropodujatia na Slovensku a v okolí

Jeseň je štedrá na bohaté a farebné prírodné scenérie, ale aj na rôzne lákavé chute, ktoré nám toto štedré obdobie ponúka.

slovakia

left justify in out

Október je časom viacerých zaujímavých festivalov, ktoré sa točia práve okolo jedla či nápojov. Ak patríte medzi gurmánov, ktorí si tieto dni radi vychutnávajú so všetkým, čo k tomu patrí - a teda aj s jesennými dobrotami na tanieri, možno vás inšpirujú niektoré z nasledovných podujatí na Slovensku aj u našich susedov.

Víno, které chutná Brnu

V brnianskom vínnom sklepe Moravské banky vín sa aj tento rok 8. októbra koná nákupná a výstavná prehliadka tých najlepších moravských vín. Ochutnať môžete z viac ako dvesto vzoriek, dozvedieť sa niečo zaujímavé od samotných vinárov či kúpiť víno za priaznivú cenu. Súčasťou výstavy je aj súťaž o najlepšie vína. 

Salón piva

V bratislavskej Starej tržnici v centre mesta sa bude konať od 9. do 11. októbra desiaty ročník tohto obľúbeného podujatia. Ide o najväčší pivný festival v hlavnom meste, na ktorom opäť budete môcť ochutnať zo širokej ponuky remeselných pív. V skvelej atmosfére spoznáte naozaj zaujímavé značky tohto zlatistého moku aj samotných slovenských domovaričov zo združenia Brewhub. 

Gaštanové hody na Modrom Kameni

Ak milujete gaštany aj históriu, oboje môžete zažiť už 12. októbra na hrade Modrý Kameň. Gaštanové hradné hody sa tu konajú už po 22. raz a začnú sa opäť o 10.30 ďakovnou omšou v kaplnke Sv. Anny priamo na hrade. Na nádvorí kaštieľa a v cukrárni Castanea budete môcť po celý deň ochutnávať gaštanové dobroty, tradičné aj netradičné špeciality na sladko i na slano. 

Najmenší návštevníci si môžu v tvorivej dielni tunajšieho Múzea bábkarských kultúr a hračiek vytvoriť hradného maskota Gaštanka pod vedením výtvarníčky Andrey Rolkovej. Deti si budú môcť vyskúšať aj lukostreľbu či pozrieť si bábkové divadlo Mongolrock. Na podujatí tiež vystúpia študenti súkromného konzervatória Pink Harmony Zvolen.

 

Bratislavský Salón piva oslávi tento rok desiaty ročník.
Bratislavský Salón piva oslávi tento rok desiaty ročník.
Zdroj: salonpiva.beer

Talianske delikatesy v Ostrave

Víno a prosecco festival v ostravskej hale Gong láka všetkých milovníkov vyberaných talianskych chutí. 12. októbra sa tu môžete stretnúť s talianskymi vinármi a zažiť bohatý kultúrny a gastronomick program. Viac ako sto vzoriek vína a prosecca z pätnástich tlaianskych vinárstiev, čerstvé syry, najlepšie olivové oleje a cestoviny, ale aj živá hudba a italo disco na vytvorenie tej pravej talianskej atmosféry. 

Prague Cofee Fest

Návštevu českej metropoly si môžete v najbližších dňoch spojiť s ochutnávkou tých najlepších káv. 11. ročník Prague Coffee Festu sa koná 12.-13. októbra v Holešovickej tržnici. Okrem ochutnávania dobrých káv sa môžete zoznámiť s jednotlivými pražiarňami, dozvedieť sa niečo na zaujímavých prednáškach, samozrejme, chýbať nebude lákavá foodzóna. 

Hlavnou hviezdou festivalu bude slovenský barista a autor zaujímavých kávových nápojov, ktorý sa presadil aj vo svete a získal mnoho prestížnych medzinárodných ocenení Martin Hudák

Margecianske fajnoty

Netradičný festival Margecianskej fajnoty vám v dňoch 12.-13. októbra v košickom Auaparku  ponúkne ochutnávku tradičných gastronomických dobrôt z Dolného Spiša, Šariša, Gemera, Abova a ďalších kútov Slovenska i zahraničia. K tomu bohatý kultúrny program - predstavia sa detské folklórne súbory, ale aj Kollárovci, Duchoňovci, cimbalová hudba Hvizdošovci. Súčasťou podujatia bude aj ukážka tradičných remesiel, tvorivé dielne či airbrush tetovanie. 

Mini festival svätojurských vín

Na mini festivale 13. októbra v Svätom Jure vás privítajú tri domáce vinárstva a ponúknu viac ako 25 naturálnych vín. Ako hosť sa predstaví someliér Martin Demčák s výberom naturálnych vín zo Slovinska. Okrem vína bude v ponuke aj hojnosť dobrého jedla - hlivový guláš, špenátový koláč, obložené chlebíčky a oškvarkové pagáče. Kávičkárov poteší profi pojazdná kaviarnička a sladké koláčiky. Vstup na akciu je voľný.

Česká metropola hostí Prague Coffee Fest už po 11. raz.
Česká metropola hostí Prague Coffee Fest už po 11. raz.
Zdroj: nasepraha.cz

Bratislavské gurmánske dni 

Obľúbené gastronomické podujatie hlavného mesta bude tento rok namiesto troch dní trvať celý týždeň - od 19. do 26. októbra. Návštevníci budú môcť spoznať najlepšie reštaurácie a kuchárov Slovenska, zúčastniť sa viacerých workshopov. Čaká vás špeciálne festivalové menu, rôzne degustácie, stretnutia a inšpiratívne rozhovory.

Do podujatia je zapojených 11 reštaurácií, 6 vinoték a 6 kaviarní z celej Bratislavy. Otváracia večera sa koná 17. októbra v reštaurácii Pri Mlyne v Lozorne za účasti známeho rakúskeho šúfkuchára Maxa Stiegela, oceneného michelinskou hviezdou. 

21. októbra zavíta do Kaštieľa Pálffy talianska kuchárska hviezda Enrico Bartolini - 3-násobný držiteľ michelinskej hviezdy. K jeho 5.chodovej večeri budú chystať najlepšie vína vinári zo slovenského vinárstva VIAJUR.

22. októbra sa môžu cukrári zapojiť do súťaže o najlepší dezert, ktorý bude počas celého roka promovaný ako Korunovačný dezert Bratislavy. 23. októbra sa môžete vo Svätom Jure zúčastniť zážitkového kurzu varenia pod vedením známeho chefa, pôsobiaceho v Bratislave Massima Atanasia. Každý deň počas trvania podujatia budú prebiehať aj historické prehliadky Bratislavy na tému gastronomickej histórie mesta.

Medobranie v Dolnej Krupej

Medovinárstvo Apimed pozýva 19. októbra všetkých maškrtníkov na Medobranie 2024 – symbolické poďakovanie za úrodu. Môžete sa tešiť na jesenné popoludnie v zážitkovom areáli Medolandia s programom pre celú rodinu, ktorý bude zahŕňať ochutnávky medu a medoviny, hry pre deti a najmenších.

Klobásový festival v Békéscsabe

A na záver jedna bonusová ponuka - u susedov v maďarskej Békécsabe sa 26. októbra koná najväčšie podujatie svojho druhu v strednej Európe - klobásový festival. Tento rok pôjde už o 21. ročník, na návštevníkov čaká temperamentná hudba, tanec, a samozrejme, množstvo klobásových dobrôt od významných kuchárov. Nebudú chýbať ani iné rozmanité gurmánske špeciality a nápoje. Festival má bohatý sprievodný program: ukážka tradičnej zabíjačky, súťaže vo výrobe klobás, príprava rôznych jedál, ochutnávky, tomboly, aukcie vína i klobás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: festivaly.eu, slovakia.travel, Foto: virginiahayward.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies