Katastrofálna povodeň v Bosne: 19 obetí a desiatky nezvestných + VIDEÁ

NETKY.SK • 5 Október 2024, 11:10 • 2 min
Katastrofálna povodeň v Bosne: 19 obetí a desiatky nezvestných + VIDEÁ

Katastrofálna povodeň si vyžiadala minimálne 19 obetí, pričom niekoľko ďalších ľudí sa stále hľadá. Kombinácia silného lejaku a búrok spôsobila ničivú povodeň, ktorá spláchla časť mesta a ľudí voda doslova odnášala.

slovakia

left justify in out

V bosnianskom meste Jablanica sa udiala katastrofálna povodeň a zosuv pôdy. Do mesta sa prehnala prívalová vlna s obrovským množstvom hliny a kameňa, ktorá zasiahla obyvateľov. Ľudia doslova bojovali o život a snažili sa dostať na vyvýšené podlažia.

 

Mesto Jablanica leží neďaleko Mostaru, asi 70 km od pobrežia Jadranského mora. V oblasti sa niekoľko dní vyskytoval intenzívny dážď, ktorý bol navyše posilnený náveterným efektom a búrkami, čo viedlo k náhlej prívalovej povodni.

Z blízkeho národného parku sa do údolia dostalo obrovské množstvo vody, bahna a kameniva, ktoré so sebou bralo celé domy aj ľudí. Ľudia opisujú, že situácia bola veľmi náhla. Táto časť krajiny patrí k moslimskej komunite a mnohí veriaci sa v čase povodne nachádzali v miestnej mešite, kde voda prudko stúpala. Mnohí sa zachránili v minarete, no niektorých voda odniesla.

Úrady informovali, že aktuálny počet mŕtvych stúpol na 19, pričom aspoň 10 ďalších ľudí je nezvestných.
Bosna vyslala do postihnutej oblasti záchranné tímy a záchranárov poslalo aj Turecko. Oblasť bola vyhlásená za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou.

Prístupové cesty sú zablokované a voda poškodila aj hlavnú železnicu, ktorá spája Mostar so Sarajevom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Reuters, iMeteo, Foto: X/Trending News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies