Pokus o samovraždu na proteste v USA: Muž sa zapálil na podporu Palestínčanov + VIDEÁ

NETKY.SK • 6 Október 2024, 12:25 • 2 min
Pokus o samovraždu na proteste v USA: Muž sa zapálil na podporu Palestínčanov + VIDEÁ

Na proteste pred Bielym domom vo Washingtone sa v nedeľu odohral šokujúci incident, keď sa muž pokúsil o samovraždu zapálením svojej ruky. Demonštrácia, ktorá sa konala v predvečer prvého výročia vojny medzi Izraelom a Hamasom, pritiahla pozornosť tisícov ľudí, ktorí vyjadrovali solidaritu s Palestínčanmi a žiadali zastavenie bojov. Polícia a okoloidúci sa snažili zasiahnuť včas a zachrániť jeho život, zatiaľ čo vo svete zaznievajú výzvy na ukončenie násilia.

slovakia

left justify in out

Muž sa pokúsil o samovraždu počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov vo Washingtone.

Zapálil si ľavú ruku, no okoloidúci a polícia zasiahli dostatočne rýchlo, aby plamene uhasili. TASR informuje podľa agentúry AFP.
"Som novinár a... šírime dezinformácie," kričal muž, kým mu plamene na ruke uhasili.

Polícia uviedla, že je mimo ohrozenia života a momentálne mu poskytujú ošetrenie.
Protest pred Bielym domom vo Washingtone navštívilo viac ako tisíc ľudí. Títo demonštranti požadovali, aby Spojené štáty, ktoré sú hlavným dodávateľom zbraní pre Izrael, prestali s touto podporou.

Protestujúci mávali palestínskymi a libanonskými vlajkami a mnohí z nich mali transparenty a skandovali heslá vyjadrujúce solidaritu s obyvateľmi postihnutými konfliktom na Blízkom východe.
Zhromaždenia sa konajú pred prvým výročím vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas po celom svete. Demonštranti najmä vyzývajú na zastavenie bojov v Pásme Gazy a Libanone.
Na ukončenie násilia vyzývajú aj svetoví lídri, medzi ktorými sú šéf Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

V pondelok uplynie rok od bleskového útoku Hamasu a ďalších militantných skupín, pri ktorom v Izraeli zahynulo viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali viac než 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky Hamasu vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet vojnový stav a konflikt pokračuje aj po roku.

Odvetná ofenzíva izraelskej armády v Pásme Gazy pripravila o život už približne 42.000 ľudí, prevažne civilistov.

Tieto údaje pochádzajú z ministerstva zdravotníctva palestínskej enklávy, ktorú ovláda Hamas.

OSN považuje tieto čísla za spoľahlivé.

obrazok
Zdroj: AP
obrazok
Zdroj: AP
obrazok
Zdroj: SITA


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: AFP, Foto: X/NewsPoint
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies