Zemetrasenie s magnitúdou 5,7 zasiahlo Wellington, cítilo ho viac než 37 000 ľudí + VIDEO

NETKY.SK • 6 Október 2024, 14:25 • 2 min
Zemetrasenie s magnitúdou 5,7 zasiahlo Wellington, cítilo ho viac než 37 000 ľudí + VIDEO

V nedeľu ráno otrasy s magnitúdou 5,7 zasiahli hlavné mesto Nového Zélandu, Wellington, pričom ich pocítilo vyše 37 000 ľudí. Napriek silným otrasom neboli hlásené vážnejšie škody ani zranenia. Epicentrum zemetrasenia bolo 25 kilometrov západne od mesta a otrasy vychádzali z hĺbky 30 kilometrov.

slovakia

left justify in out

V nedeľu ráno miestneho času zasiahli Wellington otrasy so silou 5,7 magnitúdy, pričom ich zacítilo viac ako 37 000 ľudí, vrátane niektorých až v Aucklande.

GeoNet, vládna inštitúcia, ktorá sleduje seizmickú aktivitu, informovala, že otrasy mali magnitúdu 5,7 a postihli širokú oblasť, vrátane Aucklandu na Severnom ostrove. Epicentrum zemetrasenia, ktoré sa udialo v nedeľu ráno miestneho času (na Slovensku to bolo v sobotu večer), bolo 25 kilometrov západne od hlavného mesta Nového Zélandu, Wellingtonu, a vychádzalo z hĺbky 30 kilometrov.
Napriek výrazným otrasom, vládna rozhlasová stanica Radio New Zealand (RNZ) uviedla, že neexistujú správy o väčších škodách či zraneniach. Americká seizmická služba USGS však zaznamenala o niečo nižšiu magnitúdu, konkrétne 5,1.

Varovania pred cunami neboli vydané.

Ľudia, ktorí zemetrasenie zažili, opísali silné otrasy. Čitateľ webu Stuff z oblasti Newlands v meste Wellington charakterizoval zemetrasenie ako krátke, ale ostré, pričom prebudilo celý dom, okrem dieťaťa.

Lizzie Parsons z Wiltonu vo Wellingtone zasa popísala otrasy ako „veľký otras“. Jeden svedok uviedol, že mu spadli veci z políc a rozbil sa rám obrazu so sklom.
Erin Woodsová, ktorá sa nachádzala na deviatom poschodí hotela vo Wellingtone, opísala svoje skúsenosti takto: „Zobudili sme sa na to, že sa celá budova otriasala a počuli sme hlasné praskanie. Mali sme pocit, akoby sa budova kývala. Zišli sme na schody, keď otrasy ustali." Woodsová dodala, že výťahy nefungovali a na prízemí stretli ďalších vystrašených ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: RNZ, USGS, Stuff, iMeteo, Foto: iMeteo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies