Prívalová povodeň uzavrela letnú sezónu v Podgore + VIDEÁ

NETKY.SK • 6 Október 2024, 14:45 • 2 min
Prívalová povodeň uzavrela letnú sezónu v Podgore + VIDEÁ

Podgora, obľúbená dovolenková destinácia pre mnohých Slovákov, sa ocitla pod vodou po silnom lejaku, ktorý v sobotu zasiahol túto lokalitu. Prívalová povodeň, ktorá zaplavila domy a ulice, spôsobila, že mesto už nemôže pokračovať v letnej turistickej sezóne. Napriek závažnej situácii neboli hlásené žiadne zranenia, a hasiči sa snažia zmierniť následky povodne.

slovakia

left justify in out

Podgora je pre mnohých Slovákov atraktívnou a obľúbenou dovolenkovou destináciou, avšak táto lokalita už uzavrela svoju letnú sezónu. Definitívny koniec jej turistickej sezóny spôsobila prívalová povodeň, ktorá sa prehnala touto populárnou oblasťou.

Silný lejak, ktorý sa spustil v sobotu popoludní v oblasti východne od Makarskej nad horou Biokovo, priniesol až 140 litrov zrážok na meter štvorcový. Pretrvávajúci dážď naplnil potoky a voda začala pretekať do ulíc.

V priebehu niekoľkých minút sa voda rozliala a zaplavila množstvo domov, pričom prívalová vlna sa začala valit smerom k pobrežiu. Nepriaznivé poveternostné podmienky v Podgore trvali len niekoľko desiatok minút.

Do zasiahnutej oblasti bolo vyslaných najmenej 50 hasičov z celej Makarskej riviéry, ktorí sa snažili odstrániť následky povodne a odčerpávať vodu z poškodených domov.
Napriek desivej situácii si povodeň v Podgore nevyžiadala žiadne zranenia.

Starosta Podgory, Petra Radić, v popoludňajších hodinách prostredníctvom sociálnych sietí vyzval obyvateľov, aby presunuli cennosti na vyvýšené miesta a pripravili si pitnú vodu, pretože po povodni môže byť voda znečistená a nemali by piť z vodovodu.


Jadran v posledných dňoch zasiahla vlna lejakov a búrok, ktoré sú v tomto ročnom období bežné. Zrážky a búrky sa tvoria nad teplými vodami Jadranského mora, čo následne komplikuje situáciu na pobreží a na západe Balkánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, Foto: X/ RSE
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies