Zvyšovanie DPH a konsolidácia verejných financií ostáva aktuálnou témou

NETKY.SK • 6 Október 2024, 16:15 • 2 min
Zvyšovanie DPH a konsolidácia verejných financií ostáva aktuálnou témou

Minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) oznámil v nedeľnej televíznej relácii, že sadzba DPH sa v najbližších rokoch nevráti na pôvodné hodnoty 19 % alebo 20 % z dôvodu stavu verejných financií. Zároveň upozornil na ťažkosti, s ktorými sa súčasná vláda vyrovnáva pri konsolidácii a znižovaní deficitu, ktorý sa tento rok pohybuje okolo šiestich percent.

slovakia

left justify in out

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v nedeľnej televíznej relácii  uviedol, že sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa v nasledujúcich rokoch nevráti na pôvodné úrovne 19 % alebo 20 %, a to vzhľadom na situáciu vo verejných financiách.

Parlament schválil zvýšenie základnej sadzby DPH ako súčasť konsolidácie. Zároveň sa niektoré základné potraviny dostali do zníženej sadzby 5 %, a sadzba DPH na elektrinu sa zníži na 19 %.

"Rád by som sa vrátil k zníženiu daní, ale v súčasnosti to nie je reálne," vyhlásil Kamenický. Upozornil na problém dostať deficit verejných financií, ktorý v tomto roku dosahuje približne šesť percent, pod tri percentá, aby sa tak obmedzil rast štátneho dlhu voči hrubému domácemu produktu.

Ďalšou možnosťou úspor je obmedzenie zneužívania sociálnych dávok.

Kamenický opätovne zdôraznil, že zvyšovanie daní je dôsledkom krokov predchádzajúcich vlád, vrátane tých pod vedením Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽANO).

Minister financií už pracuje na návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý by mal byť predložený na mimoriadnom rokovaní vlády 15. októbra.

Po schválení ho vláda pošle do parlamentu.

Otvorené sú rokovania so zdravotníkmi a rozhodovanie o objeme financií na pomoc domácnostiam s vysokými cenami energií. Kamenický naznačil, že z doteraz dohodnutých 100 miliónov eur by sa mohol balík rozšíriť na 400 - 500 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: financnasprava, Foto: SITA
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies