DRAMATICKÁ evakuácia Slovákov z Libanonu. Výbuchy pri letisku +autentické FOTO +VIDEÁ

NETKY.SK • 7 Október 2024, 06:05 • 13 min
DRAMATICKÁ evakuácia Slovákov z Libanonu. Výbuchy pri letisku +autentické  FOTO +VIDEÁ

BEJRÚT/LARNAKA/BRATISLAVA – Návrat Slovákov z Libanonu sa uskutočnil vojenským lietadlom z Bejrútu do cyperskej Larnaky a odtiaľ naším vládnym špeciálom do Bratislavy.

slovakia

left justify in out

Ešte v sobotu popoludní sa do Bratislavy vrátilo prvých 25 slovenských občanov, ktorí boli evakuovaní z Libanonu.
 
Do slovenskej metropoly sa dostali vládnym špeciálom z cyperskej Larnaky. Tam boli presunutí vojenským lietadlom z Bejrútu. Na večer v sobotu bol naplánovaný ešte ďalší let, ktorým bolo evakuovaných deväť Slovákov.

obrazok
Zdroj: Netky
obrazok
Zdroj: Netky
obrazok
Zdroj: Netky
obrazok
Zdroj: Netky

Z Bejrútu sa evakuácia realizovala dvoma etapami. V rámci prvej boli Slováci prevezení z Bejrútu vojenským lietadlom Spartan do cyperskej Larnaky. Tam časť Slovákov prestúpila na civilný špeciál nášho rezortu vnútra. Ten ich doviezol na letisko v Bratislave.


Situácia v Libanone sa vyostruje, výbuchy pri letisku v Bejrúte

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer): “Situácia v Libanone sa veľmi radikalizuje a zostruje, a boje sa už preniesli aj do hlavného mesta Bejrút.“ K útokom došlo dokonca v bezprostrednej blízkosti letiska v Bejrúte.

   

obrazok
Libanon
Zdroj: Netky
obrazok
Libanon
Zdroj: Fast News
obrazok
Libanon
Zdroj: Netky

Pomohli sme aj ďalším krajinám

Naša krajina pri evakuácii ponúkla pomoc aj ďalším deviatim krajinám. Ako informoval šéf slovenskej diplomacie, „o pomoc požiadali Chorvátsko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Srbsko, Arménsko, Francúzsko a USA.“

Náš minister obrany Robert Kaliňák (Smer) informoval, že do Libanonu odleteli aj desiati príslušníci Ozbrojených síl SR. Pomáhali s evakuáciou Slovákov. Minister tiež uviedol, že situácia v Bejrúte je náročná aj z dôvodu útokov priamo v blízkosti pristávacích dráh.

Podľa Blanára na našom zastupiteľskom úrade v Bejrúte zostali traja jeho pracovníci. Budú tam pôsobiť v obmedzenom režime. Zvyšných deväť vrátane ich rodinných príslušníkov odišlo. „Slovenská republika má veľký záujem na tom, aby sme dokázali poskytnúť v pravú chvíľu pomoc našim občanom SR, v tomto prípade v Libanone,“ povedal šéf našej diplomacie.

obrazok
Libanon
Zdroj: Netky
obrazok
Libanon
Zdroj: Netky


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Netky, Veľvyslanectvo SR Bejrúte, FB/Juraj Blanár, FB/Robert Kaliňák, Foto: Fast News/Netky.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies