Slovenská a ukrajinská vláda diskutujú v Užhorode o posilnení vzťahov a podpore mierového plánu

NETKY.SK • 7 Október 2024, 08:09 • 2 min
Slovenská a ukrajinská vláda diskutujú v Užhorode o posilnení vzťahov a podpore mierového plánu

UŽHOROD - Premiér Robert Fico a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa stretnú pri meste Užhorod, aby rokovali o spoločnej cestovnej mape, ktorá zahŕňa spoluprácu v energetike, infraštruktúre a podporu členstva Ukrajiny v EÚ. Témami budú aj obnova Ukrajiny, humanitárna pomoc a bezpečnostné otázky.

slovakia

left justify in out

Slovenská a ukrajinská vláda sa v pondelok stretnú pri ukrajinskom meste Užhorod, aby pokračovali v dialógu o spoločných aktivitách a posilnení vzťahov medzi oboma krajinami. Stretnutia sa zúčastnia slovenský premiér Robert Fico a jeho ukrajinský náprotivok Denys Šmyhaľ.

Obe strany sa budú zaoberať cestovnou mapou – plánom spoločných aktivít medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktorý bol prvýkrát podpísaný v apríli na spoločnom zasadnutí vlád v Michalovciach.

Podľa Úradu vlády SR cestovná mapa zahŕňa spoluprácu v oblastiach energetickej bezpečnosti, infraštruktúrnych projektov a hospodárstva. Zároveň reflektuje podporu mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý bol predstavený na prvom globálnom mierovom samite.

Tento plán je dôležitým krokom k dosiahnutiu stability a mieru v regióne.

Medzi ďalšie témy, ktorým sa ministri budú venovať, patrí podpora členstva Ukrajiny v Európskej únii, spolupráca v oblasti obranného priemyslu a pomoc pri odmínovaní ukrajinských území.

Okrem toho sa zamerajú aj na humanitárnu podporu a obnovu Ukrajiny po vojne, ktorá v krajine zanechala veľké materiálne a sociálne škody.

Stretnutie v Užhorode nadväzuje na doterajšiu intenzívnu spoluprácu Slovenska a Ukrajiny a slúži ako platforma na rozvoj ďalších iniciatív, ktoré majú za cieľ stabilizovať región, posilniť ekonomickú spoluprácu a podporiť integráciu Ukrajiny do európskych štruktúr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies