Slovensko vyzýva na dvojštátne riešenie a zastavenie bojov medzi Izraelom a Palestínou

NETKY.SK • 7 Október 2024, 08:54 • 2 min
Slovensko vyzýva na dvojštátne riešenie a zastavenie bojov medzi Izraelom a Palestínou

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Juraj Blanár vyzval medzinárodné spoločenstvo na podporu dvojštátneho riešenia ako jedinej cesty k stabilite medzi Izraelom a Palestínou. V reakcii na tragický útok Hamasu, ktorý si vyžiadal vyše 1 200 obetí, SR dôrazne odsúdila násilie a apelovala na humanitárne prímerie a obnovenie mierových rokovaní.

slovakia

left justify in out

"Už dávno dozrel čas, aby celé medzinárodné spoločenstvo ešte viac tlačilo na dvojštátne usporiadanie, ktoré ako jediné spravodlivé a udržateľné riešenie môže stabilizovať vzťahy medzi Izraelom a Palestínou. Dnes si pripomíname smutné výročie barbarského útoku Hamasu na Izrael a s rastúcimi obavami hľadíme na stabilitu regiónu. Tlak na humanitárne prímerie bude rásť," vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v deň, kedy si pripomíname vyše 1 200 obetí, väčšinou civilistov, viac ako 240 rukojemníkov zajatých militantmi.

SR ostro odsúdila tento neospravedlniteľný teroristický čin Hamasu.

"Odvtedy sme svedkami ničivej vojny v Gaze s desiatkami tisíc obetí a obrovským utrpením civilistov, humanitárnej krízy a porušovania medzinárodného humanitárneho práva. Apelujem na návrat k medzinárodnej diplomacii a zastavenie bojov. Mierové úsilie musí dostať šancu," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie s tým, že sa konflikt rozšíril aj na územie Libanonu a môže eskalovať do nepredvídateľných rozmerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: panoramanyheter.no
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies