Harrisová sa vyhýba priamej odpovedi na otázky o Netanjahuovi: USA pokračujú v podpore Izraela napriek kritike + VIDEO

NETKY.SK • 7 Október 2024, 09:06 • 2 min
Harrisová sa vyhýba priamej odpovedi na otázky o Netanjahuovi: USA pokračujú v podpore Izraela napriek kritike + VIDEO

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová sa počas rozhovoru pre reláciu "60 minút" vyhla priamej odpovedi na otázku, či je izraelský premiér Benjamin Netanjahu stále blízkym spojencom Spojených štátov. Uviedla, že USA naďalej podporujú Izrael vo vojenskej sebaobrane, zatiaľ čo súčasne vyvíjajú diplomatický tlak na deeskaláciu konfliktu v Gaze a Libanone. Administratíva prezidenta Bidena čelí kritike za svoju neochvejnú podporu Netanjahuovej vláde.

slovakia

left justify in out

Podľa úryvku, ktorý v nedeľu zverejnila televízia CBS News, bola viceprezidentka Kamala Harrisová počas rozhovoru v relácii "60 minút" vyspovedaná ohľadom vzťahov Spojených štátov s Izraelom.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová sa vyhla otázke, či možno Benjamina Netanjahua považovať za "blízkeho spojenca" Spojených štátov, keďže kritici obviňujú izraelského premiéra z toho, že bráni Washingtonu dosiahnuť deklarovaný cieľ deeskalácie na Blízkom východe.

Harrisová odpovedala na otázku, čo robia USA, aby prinútili svojho hlavného spojenca ukončiť vojenskú ofenzívu v pásme Gazy a zastaviť útoky na Libanon. Harrisová, demokratická kandidátka v novembrových prezidentských voľbách, uviedla, že USA vyvíjajú tlak na Izrael - ako aj na arabských lídrov v regióne - s cieľom dosiahnuť dohodu o prímerí v Gaze a budú v tom pokračovať.

Moderátor CBC Bill Whitaker v rozhovore pre reláciu "60 minút", ktorý sa vysiela o 20.00 h SELČ, poznamenal, že USA poskytujú Izraelu "vojenskú pomoc v hodnote miliárd dolárov" a napriek tomu sa zdá, že Netanjahu "si určuje svoj vlastný kurz".

Harrisová odpovedala, že pomoc, ktorú USA poskytli Izraelu, mu umožnila "brániť sa proti 200 balistickým raketám, ktoré boli určené len na útok" na obyvateľov Izraela. "Keď sa zamyslíme nad hrozbou, ktorú predstavuje Hamas, Hizballáh a Irán, myslím si, že je bezpochyby našou povinnosťou urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme Izraelu umožnili brániť sa proti takýmto útokom," povedala.

Diplomatická práca, ktorú vykonávame s vedením Izraela, je neustála snaha o objasnenie našich zásad, medzi ktoré patrí potreba humanitárnej pomoci, potreba ukončenia tejto vojny, potreba dohody, ktorá by umožnila prepustenie rukojemníkov a prímerie, dodala Harrisová.

Táto výmena poukazuje na to, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena naďalej odmieta zmeniť svoj postoj a obmedziť svoju neochvejnú podporu Netanjahuovej vláde v čase, keď izraelská armáda bombarduje pásmo Gazy a Libanon.

Analytici už niekoľko mesiacov obviňujú Netanjahua, že možnú dohodu o prímerí v Gaze brzdí pre svoje vlastné politické ciele.

Od októbra minulého roka bolo v Gaze zabitých viac ako 41 600 Palestínčanov a takmer 60 % budov bolo zničených alebo poškodených.

Pozorovatelia tiež varovali, že neschopnosť Washingtonu vyvinúť tlak na Izrael, aby ukončil vojnu v Gaze, by posunula Blízky východ k širšiemu regionálnemu konfliktu - a obhajcovia práv naliehali na Bidenovu administratívu, aby uvalila na izraelskú vládu zbrojné embargo.

Washington poskytuje Izraelu vojenskú pomoc vo výške najmenej 3,8 miliardy dolárov ročne a Biden od začiatku izraelskej vojny v pásme Gazy v októbri minulého roka schválil ďalšiu pomoc vo výške 14 miliárd dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Axios, Foto: CNN / AFP / Mark Schiefelbein
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies