Najničivejšia noc bombardovania v Bejrúte: Izrael zasadil viac ako 30 leteckých úderov, desiatky mŕtvych a zranených + VIDEÁ

NETKY.SK • 7 Október 2024, 10:05 • 2 min
Najničivejšia noc bombardovania v Bejrúte: Izrael zasadil viac ako 30 leteckých úderov, desiatky mŕtvych a zranených + VIDEÁ

BEJRÚT - Bejrút zažil najintenzívnejšie bombardovanie od septembra, keď izraelské vojenské lietadlá uskutočnili viac ako 30 náletov na južné predmestia mesta. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva pri útokoch zahynulo 23 ľudí a 93 bolo zranených. Intenzita útokov sa zvyšuje, pričom mnohí obyvatelia utekajú z južných štvrtí do centra mesta v snahe uniknúť pred násilím.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Libanonským hlavným mestom otriasli mohutné výbuchy, ktoré znamenali "najnásilnejšiu noc" útokov od 23. septembra, keď Izrael rozšíril svoju vojenskú ofenzívu proti Libanonu.

Izraelské vojenské lietadlá uskutočnili v noci na nedeľu viac ako 30 náletov na južné predmestia Bejrútu, pričom nočnú oblohu osvetlila obrovská ohnivá guľa a v nedeľu skoro ráno stúpali k oblohe kúdoly dymu.

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva pri úderoch v sobotu a v noci na nedeľu zahynulo 23 ľudí a 93 bolo zranených.

IDF vo vyhlásení uviedli, že "uskutočnili sériu cielených útokov na niekoľko skladov zbraní" v oblasti patriacej Hizballáhu. Izrael tvrdí, že sa zameriava na militantnú skupinu, aby umožnil svojim občanom návrat na sever krajiny, kde sa v uplynulom roku dostali pod intenzívnu raketovú paľbu z južného Libanonu.

Po rok trvajúcej zničujúcej vojne v Gaze sa Izrael teraz zameral na sever, kde je spojencom Hizballáhu, libanonskej skupiny Hamas, ktorá pôsobí v palestínskom pásme Gazy.

Oficiálna libanonská Národná tlačová agentúra uviedla, že bašta Hizballáhu na juhu Bejrútu bola zasiahnutá viac ako 30 údermi, ktoré bolo počuť po celom meste. Medzi cieľmi bola aj čerpacia stanica a hotel neďaleko medzinárodného letiska Rafíka Harírího v meste.

Hizballáh je dominantnou silou v Dahíji, súbore štvrtí južne od Bejrútu, ktoré boli počas nedávnej eskalácie terčom útokov. Práve v Dahíji pred vyše týždňom izraelský raketový útok na bunker zabil vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha a zrovnal so zemou šesť obytných budov.

Pri ďalšom podobnom útoku bol údajne vo štvrtok večer v oblasti zabitý Nasralláhov predpokladaný nástupca Hašem Safieddín, čo však nebolo potvrdené.

Kedysi rušná oblasť je dnes z veľkej časti bez života. V tichu, ktoré zostalo po nedávnom odchode takmer 500 000 obyvateľov predmestia, je ľahko počuť bzučanie izraelských dronov.

Izraelské nálety zničili budovy v Dahieh v Bejrúte.
Izraelské nálety zničili budovy v Dahieh v Bejrúte.
Zdroj: Sky News / AP / Bilal Hussein

Ďalšia Gaza?

Ali Hashem, reportér Al-Džazíry z Bejrútu, uviedol, že mesto zažilo inú úroveň "intenzity, rýchlosti a váhy" výbuchov, pričom údery sa sústredili do oblasti v blízkosti letiska. "Intenzita bombardovania sa deň za dňom zvyšuje. Stáva sa z nej ďalšia Gaza s tým, ako izraelské údery zasahujú," povedal.

Podľa korešpondenta boli v nedeľu v poludňajších hodinách zaznamenané aj ďalšie mohutné výbuchy. Hashem uviedol, že tisíce obyvateľov naďalej prúdia do centra Bejrútu, pretože sa snažia uniknúť pred bombardovaním v južných štvrtiach.

Nočné útoky sa uskutočnili niekoľko hodín po tom, ako libanonský bezpečnostný zdroj pre Al-Džazíru uviedol, že Hizballáh stratil kontakt s jedným zo svojich vysokých vodcov, Hašemom Safieddínom, ktorý bol považovaný za možného nástupcu zabitého vodcu Hasana Nasralláha.

Izraelské úrady v sobotu uviedli, že v južnom Libanone bolo doteraz zabitých najmenej deväť izraelských vojakov, keďže Izrael rozširuje svoje operácie v krajine.

V sobotu uskutočnila svoj prvý útok v severolibanonskom meste Tripolis, pričom zabila Saída Attalláha Alího, vysokopostaveného vodcu ozbrojeného krídla Hamasu, brigády Kassám, spolu s jeho manželkou a ich dvoma dcérami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Al Jazeera, Foto: InDaily / AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies