Amerika má na krku ďalší transrodový škandál, volejbalistky odmietajú hrať proti mužovi

NETKY.SK • 7 Október 2024, 15:29 • 2 min
Amerika má na krku ďalší transrodový škandál, volejbalistky odmietajú hrať proti mužovi

Už niekoľko ženských univerzitných volejbalových tímov sa vzdalo zápasu proti San Jose State kvôli tomu, že v ich tíme hrá aj transsexuál Blaire Fleming.

slovakia

left justify in out

Zdá sa, že táto téma len tak skoro neutíchne. Zo Spojených Štátov prichádza stále viac správ o tom, že ženské športovkyne odmietajú nastúpiť proti svojim mužským protivníkom, ktorí sa identifikujú ako ženy. Najnovšie takýto prípad prichádza z prostredia univerzitnej volejbalovej ligy, kde už viaceré ženské tímy odmietli hrať proti družstvu San Jose s Blaire Flemingom na súpiske. 

Po tom, čo táto kalifornská univerzita povolila mužskému športovcovi súťažiť v ženskom tíme sa len pred niekoľkými dňami rozhodol ženský volejbalový tím University z Wyomingu nenastúpiť proti San Jose. Ešte predtým tak v októbri urobili aj tímy Štátnej univerzity v Utahu a Boise State University v Idahu, ktoré takisto odmietli hrať proti ženskému tímu s mužským hráčom v strede. 

Toto rozhodnutie podporil aj guvernér štátu Idaho Brad Little, ktorý v auguste podpísal nariadenie, zakazujúce mužom súťažiť v ženských športoch. "Musíme zabezpečiť bezpečnosť hráčok pre všetky naše športovkyne a pokračovať v boji za spravodlivosť v ženských športoch,“ napísal Little na Twitteri.

Blaire Fleming, hrajúci za ženský volejbalový tím spôsobil v posledných týždňoch a dňoch v Amerike ďalší transgenderový škandál.
Blaire Fleming, hrajúci za ženský volejbalový tím spôsobil v posledných týždňoch a dňoch v Amerike ďalší transgenderový škandál.
Zdroj: hudl.com

Medzitým sa proti Flemingovi postavila aj jedna z jeho spoluhráčok Brooke Slusserová, ktorá je iniciátorkou žaloby proti Národnej koletívnej športovej asociácii. Tá totiž umožnila mužom súťažiť v ženských športoch.

ŤAŽKÁ PILUKA NA PREHLTNUTIE

Žalobu podala skupina Independent Council on Women's Sports - Nezávislá rada pre ženské športy. Slusserová pre OutKick povedala, že sa k žalobe pripojila, pretože „je to niečo, v čo naozaj verím“ a že je to „niečo, na čom záleží a čo sa týka mnohých ľudí“, pričom uviedla, že mať Fleminga v tíme bolo „naozaj ťažkou pilulkou na prehltnutie“.

„Nemohla som pochopiť skutočnosť, že v tíme je muž, dlho som bojovala s tým, že sa to naozaj deje,“ povedala Slusserová. "Bola to téma, o ktorej sme nemali dovolené hovoriť. Bolo to len také šepkanie za zatvorenými dverami, ale neriešilo sa to.“

Brooke Slusserová (vpravo) sa postavila proti tomu, že musí hrať v tíme s Blaire Flemingom (na snímke vľavo).
Brooke Slusserová (vpravo) sa postavila proti tomu, že musí hrať v tíme s Blaire Flemingom (na snímke vľavo).
Zdroj: x.com

K spoločnej žalobe sa pridali okrem Slusserovej už desiatky ďalších športovkýň. Fleming hrá za volejbalový unverzitný tím San Jose už tretiu sezónu a škola spočiatku tajila pre ostatnými hráčkami aj verejnosťou, že ide o muža. Slusserová sa to dozvedela jednoducho až tak, že bola s Flemingom ubytovaná na spoločnej izbe počas zájazdu. Keď sa hráčky dozvedeli o Flemingovom skutočnom pohlaví, škola im zakázala o tom hovoriť s tým, že "svoju identitu si musí rozhodnúť Blaire." "Ani dievčatám, ktoré sa pridali do tímu neskôr nebolo oznámené, že budú hrať s mužom," tvrdí Slusserová. "Keď sa to dozvedeli, zmluvu už mali podpísanú a bolo neskoro cúvnuť."

Za zmienku stojí, že ženský tím, v ktorom hrá Fleming, zažíva momentálne historicky úspešnú sezónu. Z viac ako 30 odohratých setov stratili len päť, Fleming má druhý najväčší počet úderov v tíme. Slusserová si verejne kladie otázku, či je to morálne, ale aj bezpečné pre ostatné dievčatá.

S podobným názorom nie je sama, stále viac tímom odmieta nastúpiť proti ženám s mužom vo svojom strede. Napriek tomu, že takto zrušené zápasy kontumačne prehrávajú, a tým len umožňujú tímu San Jose šplhať sa po rebríčku stále vyššie. 

Riley Gainesová je dnes jednou z najznámejších bojovníčok za to, aby muži nemohli štartovať v ženských súťažiach.
Riley Gainesová je dnes jednou z najznámejších bojovníčok za to, aby muži nemohli štartovať v ženských súťažiach.
Zdroj: grit.ie

Do debaty o tejto udalosti sa zapojila aj Riley Gainesová - dnes už celebrita v oblasti boja za to, aby ženský šport zostal chránený pred mužmi. Stala sa protagonistkou snáď najznámejšieho "trans-škandálu", keď ako výborná plavkyňa a favoritka prehrala preteky s mužom, ktorý si dal meno Lia Thomas a bolo mu umožnené súťažiť so ženami. 

Aj vďaka tejto kauze sa o problematike začalo hovoriť celosvetovo, Riley Gainesová sa zapojila do viacerých súdnych sporov, kde obhajuje ženské práva športovať bez mužov, chodí po univerzitách a robí osvetu v tejto oblasti. Je tiež súčasťou žaloby, do ktorej sa pripojila aj Brooke Slusserová. "Asi nie je až tak ťažké vyhrať 9:0, keď máte vo svojom tíme muža," poznamenala lakonicky na svojich sociálnych sieťach po ďalšej z výhier tímu San Jose s Blaire Flemingom na súpiske.

"NECHCEME OHROZOVAŤ BEZPEČNOSŤ DIEVČAT"

„Chceme chrániť integritu ženského športu, ale aj bezpečnosť týchto športovkýň,“ povedala Macy Pettyová z organizácie CWA (Concerned Women of America - Znepokojené ženy Ameriky), ktorá vedie kampaň za ochranu ženského športu. „Mnohé z týchto škôl a hráčok, ktoré nastúpili proti Flemingovi ani nevedeli o tom, že budú hrať proti športovcovi mužského pohlavia. Chceme sa len uistiť, že tieto školy a všetky hráčky presne vedia, čo sa deje, pretože NCAA a samotná univerzita San Jose nemali natoľko slušnosti dať im vôbec vedieť, čo sa deje. Športovkyne sa tak dostali do zvláštnej situácie, keď sa objavili na ihrisku a pri pohľade na druhú stranu si uvedomili, že v tejto hre je niečo inak. Navyše, sieť je o sedem centimetrov kratšia, ako by mala byť pre mužských hráčov,“ upozorňuje Pettyová.

Tiež dodala, že v takejto situácii, keď sú hračky postavené pred hotovú vec, si musia vybrať medzi možno 100 000 dolárovým vzdelávacím štipendiom alebo vlastnou bezpečnosťou a dôstojnosťou. „Nebudeme ohrozovať naše športovkyne, nebudeme ohrozovať ich bezpečnosť a dôstojnosť," pokračuje Pettyová. „A vyzývame školy, ktoré sa dostanú do takejto situácie, aby boli v tejto otázke aktívne a jednoducho povedali, že ak je v druhom tíme chlapec, nebudú hrať.“

Znepokojenie organizácu podnietilo k podaniu federálnej sťažnosti na porušenie občianskych práv. CWA tiež poslala listy školám, ktoré súperia so SJSU, v ktorých ich informovala o účasti mužov v športe a o možnom vplyve na ich športovkyne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: foxnews.com, sportskeeda.com, christianpost.com, Foto: x.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies