Vodiči, pozor: Na Slovensku platia staré pravidlá pre zimné pneumatiky!

NETKY.SK • 7 Október 2024, 11:13 • 2 min
Vodiči, pozor: Na Slovensku platia staré pravidlá pre zimné pneumatiky!

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR ubezpečuje vodičov, že od 1. októbra 2024 sa v používaní zimných pneumatík na Slovensku nič nemení. Nepravdivé informácie na sociálnych sieťach tvrdili, že povinné sú len pneumatiky označené horským symbolom. Slovenská legislatíva však povoľuje aj pneumatiky s označením M+S. MV odporúča prezúvať pneumatiky na zimu a varuje pred pokutami za nedodržanie predpisov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra (MV) SR potvrdilo, že od 1. októbra sa v používaní zimných pneumatík na Slovensku nič nemení, a vyvrátilo nepravdivé informácie, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach. Tieto fámy tvrdili, že od tohto dátumu sú na Slovensku povolené len pneumatiky označené horským symbolom.

Podľa ministerstva slovenská legislatíva umožňuje vodičom v zimnom období používať pneumatiky na jazdu na snehu, ktoré sú označené horským symbolom (horský štít so snehovou vločkou) alebo pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S. Hoci symbol horského štítu indikuje, že pneumatiky splnili určité kritériá pre výkon na snehu, nie sú povinné.

MV tiež zdôraznilo, že zákon o cestnej premávke nestanovuje presný dátum, kedy musia byť pneumatiky prezuté. Podľa legislatívy je vodič povinný používať zimné pneumatiky, ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza.

Pre autobusy a nákladné autá platí, že musia byť prezuté aspoň na jednej hnacej náprave počas zimného obdobia, ktoré trvá od 15. novembra do konca marca.

Polícia odporúča vodičom, aby si pneumatiky na zimné obdobie včas prezuli, nakoľko jazda s nimi je bezpečnejšia v porovnaní s letnými pneumatikami. Za nedodržanie povinnosti mať zimné pneumatiky hrozí pokuta 50 eur, pričom v správnom konaní môže pokuta dosiahnuť až 100 eur.

Ministerstvo vnútra taktiež varovalo vodičov, aby si pred cestou do zahraničia overili pravidlá používania zimných pneumatík v daných štátoch, aby sa vyhli nepríjemnostiam a pokutám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: nazahori.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies